måndag 19 november 2012

Körkort för att äga hund? Bör det införas?

Under helgen har det varit skriverier om denna artikel på facebook och i bloggar jag följer. Det handlar om den där rottisen som bet ett barn i början av oktober och nu beslutats att det inte blir åtal.
Enligt artikeln har man gjort en grundlig undersökning och även utvärderat hunden för att se om den var aggressiv eller tränad för det. Tydligen har allt visat att hunden hade haft ett lekbeteende som övergick till bitanden. Sedan finns det inte heller tillräckligt med bevis och nåt att gå på för att åtala ägaren eller den tillfälliga hundföraren. Rätt eller fel? Ska man ställas till svars oavsett? Har en hundägare fullt ansvar hela vägen? Finns det en gräns?

Jag tänker som så att en hund är ett djur, med instinkter. Om man nu har utvärderat hunden det är inget hos den som utlöst det hela och inte heller att hunden var tränad för det, går inte gränsen där då? Var det kanske så att hunden var lekfull och det gick överstyr? Visst ska hundföraren göra allt i sin makt för att det ska upphöra och helst inte börja alls, men vissa gånger är det svårt med hundar. Behöver man verkligen åtala då? Eller kanske man ska se till att hunden hamnar hos någon som kan träna den att INTE göra på det sättet och som kan ha kontroll över den. Alt. är avlivning, men det kan jag tycka är för mycket om utvärderingen inte visar på aggressivitet.

Sådant här händer som tur var inte alltför ofta, men tillräckligt för att man ska börja fundera på ägarens uppfostran på hunden. Däremot så ser jag väldigt ofta "ouppfostrade" hundar som skäller, gör utfall och som jag ibland kan tycka är labila och otrygga. En stor hund (framförallt) kan bli riktigt farlig i fel händer. Vad tycker ni? Ska det finnas en form av förarbevis för att äga hund? Och i så fall hur och varför?

Rätt stilig va? Detta är då inte hunden som bet pojken, utan min älskade jycke! 

2 kommentarer:

 1. Jag tror inte att hundkörkort är någon lösning på problemen. Utan jag tror snarare på lite hårdare kollar. Att uppfödarna ska få mer rättigheter till att kolla upp vart deras hundar kan tänkas hamna. Få göra utdrag ur polisregistret, kolla upp med nära och kära till personen om hur personen är osv. Få lite mer information innan de bestämmer om deras kära lilla valp ska hamna hos den människan eller inte. Det sätter inte stopp för allt, men det är en bra början. Om uppfödaren sen då kan hålla koll på vart valpen hamnat (kan bli svårt om man har fått många kullar, men det är inte omöjligt), göra spontana kontroller genom att ringa upp köparen och höra hur det går, bjuda med köparen och hund på kullträff osv, då får man ju snabbt ett hum om hur ägaren och hunden är tillsammmans.

  Dock så anser jag att endast uppfödare (typ kennel och såna uppfödare) ska ha rätten till att kolla upp, för om man börjar göra det som privatperson genom polis och dylikt kan det lätt skapa världens problem. Om man nu inte har kollat med polis att det är okej, och satt det som krav när man ska sälja. Men ja, det finns så många sätt man kan gå kring det där.

  Anser dock att hundkörkort är totalt onödigt eftersom att det är skit enkelt för vem som helst att skaffa det där kortet, precis som med körkortet och när man väl har det så är det skit lätt att skita i alla regler. Kolla bara på de med det vanliga körkortet. De som kör alkoholpåverkad, drogpåverkad, både och eller allmänt vårdslöst. En dem av dem vet man om, och endel av dem arbetar i skymundan.. Hur ska ett hundkörkort kunna stoppa de som verkligen vill ha tag i en hund av fel anledning? och vad skulle hända om den perfekta ägaren med hundkörkort och den perfekta hunden ändå hamnar i en situation där hunden biter någon även fast det inte var menat från början? Ska de börja dra in körkort då, och hur mycket gav det körkortet från början om hundarna ändå biter?

  Man kommer aldrig komma ifrån hundar som någongång gör utfall, även om det är världens snällaste och finaste hund. Man kommer heller inte att komma ifrån hundägare som medvetet tränar/ignorerar hundens dåliga beteenden och hundar med instabilt psyke i fel händer. Olyckan händer så lätt, och den kan hända dem bästa. Man kan inte hindra det just då det händer, och man kan inte heller hindra barn från att varar runt hundar bara för att risken finns att den KANSKE blir biten. Då hämmar man snarare barnet än hjälper den att lära sig vart gränserna går.

  Oj, detta vart lite av en novell. Men jag anser att det jämt blir ett sånt jävla stort rabalder för att en hund har bitit något. Och alltid blir det snack om att hunden är dum i huvudet och ägaren är dum i huvudet osv. Det blir alltid bara skriverier som är totalt onödiga. Tänk om de skulle börja skriva likadant kring en bilolycka, för de olyckorna händer också så lätt. Jag förstår inte vitsen med allt ståhej, olyckor händer lätt. Tråkigt nog så ska barn vara inblandad, och de är de oftast i andra typer av olyckor också. Man kan inte rädda alla och skydda hela världen. Det som händer det händer, tråkigt men sant.

  Att försöka skydda sig själv och sitt barn mot allt resulterar bara i att man sitter instängd någonstans som en annan dåre och vågar inte göra något.

  SvaraRadera
 2. Nä, en hund är en hund och en människa är en människa. De är olika till naturen och beter sig åt på olika sätt. Hittar man hunden som passar en och man får det att funka så ska man hålla koll på hunden, och inte låta vem som helst komma fram till den (oavsett om det är världens mysigaste). Sen tycker jag att alla de där småreglerna kring hundar är viktiga, och jag tror att det är mycket där det brister och när det brister där så händer såna här fall. Dvs: koppeltvång, se till att du vet vart du har hunden när ni är ute - håll koll på den och känn av hundens sinnesstämning. Bättre att stanna till och låta den lugna ner sig än att rusa fram som en bulldozer om den är stressad/nervös/rädd, samma sak om den är glad/sprallig/ivrig. Låt den lugna ned sig. Se till att inte vem som helst är och petar på hunden, ingen människa skulle tycka att det var kul att det kom fram massa okända människor och petar, klämmer och känner på dem, varför ska då hunden utsättas för det?
  Nä, håll koll på de små reglerna och lev efter vett och etikett så kommer det att gå lite bättre i alla fall. Du kan inte få bort alla stolpskott, men du kan komma en bra bit på vägen om alla med hund uppför sig enligt vett och etikett och uppfödarna får större rättigheter, tillslut kommer man att upptäcka de där fallen där en hund inte är passande och då kan man förhoppningsvis sätta stopp i tid :)

  Haha, nä, nu ska jag sluta skriva. Vart bara så inne i det jag skrev så du fick dig en novell :P Hoppas du kan läsa allt mitt babbel. Känns som att allt flyter ihop till en enda gröt, men nu har du fått dig en kommentar som kan vara i månader om du så vill ;)

  Kram på dig!

  (Blev två kommentarer då det inte rymdes allt i samma ;P )

  SvaraRadera