fredag 2 november 2012

Halloween... = Allhelgona?

Det är många som skriver "Happy Halloween" nu och många firar, festar och skickar sina barn på bus och godis i helgen, alt. förra helgen. Då är min fråga? Vad är rätt? Vad är Halloween och vad är Allhelgona? Är det precis samma sak?

Då ska vi ta och reda ut detta tycker jag! Enklast är att googla, som de flesta vet och det har även jag gjort.

Allhelgona är en religiös helgdag. Som jag har förstått det så började det med att man för många hundratals år sedan firade en allmän helgondag och under 700 talet instiftades denna dagen 1 November. Detta försvann successivt under 1500-talet och "startade" upp igen under 1900-talet. Då blev det allt vanligare att folk i början av november var och tände ljus på gravarna och gjorde det fint. Men för att göra det enkelt så skippade man 1 november och tog istället första lördagen som inträffar mellan 31 oktober och 5 november. 
Nu idag är det alltså två helgdagar: alla helgons dag infaller den 1 november, men firas lördagen efter. Och andra dagen är alla själars dag och firas söndagen. I det stora hela handlar dessa två dagar om att vi i livet ska vara förebilder, men även att de som är döda kan vara förebilder för oss som lever.
Tidigare så firade man minnet av helgon och martyrer (de som dött för sin tro), men idag ser man dem hellre som förebilder för människan. Istället för att fira dessa, samlas man (om man vill) till minnesgudstjänst för de man har mist. Denna helg präglas av lugn, stillhet, bön och ljuständning.

Halloween är typ samma sak. Ordet är en förkortning på hallows even och inträffar i USA 31 oktober. Anledningen till detta är att allhelgonsdag tidigare var lagd 1 november och halloween syftar till aftonen före dagen. Historiskt sett så skiljer sig dessa högtider åt. Halloween var tidigare en typ av skördefest, men även en fest för de döda. Därav pumpans stora roll i det amerikanska firandet (Skördefest) Men givetvis så gjorde den kristna rollen ett intåg och ja, då blev det typ lika som för våran allhelgona helg. 

Likheterna är att man firar de döda (kortfattat), men skillnaden är stor. Vår allhelgona helg firas med ett lugn, med ljuständning och minnesgudstjänst. Halloween med fest, bus och godis, kostymer och så vidare. Dessutom så skiljer sig datumena. Vi har våran givna helg (som inträffar efter 1 november) och halloween firas i USA 31 oktober. 
MEN. Vi i Sverige har svårt för det här med datum och traditioner. Det måste ju göras om för att passa oss. Därav firas halloween här i Sverige flera gånger under en vecka. Helgen före, 31 oktober och även under allhelgona helgen (som många här säger är halloween). Har googlat datum och ska man inte fira 31 oktober som i USA, rekommenderas fredagen före våran allhelgonahelg. I år är det med andra ord idag, 2/11. 


Så. Då vet ni.
Hoppas ni alla som väljer att fira halloween idag, får det riktigt trevligt!
Tjingeling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar