onsdag 1 januari 2014

Fyrverkeriernas vara och icke vara

Så var nyårsafton över för denna gången också och snart är första dagen på år 2014 över. Vi firade som sig bör med goa vänner, barn, mat, godis, spel, skratt, surr och givetvis fyrverkerier.
Som vanligt hade vi köpt raketer som vi tänkt smälla upp, enligt den sedvanliga "traditionen" vid tolvslaget. Våran jycke är ju inte det minsta rädd för dessa raketer och bryr sig inte nämnvärt. Så därför var våra tankar kortsiktiga och övriga djuren runtom var inte i våra tankar. Jo, grannens hundar. Karln ringde och pratade med dem och förvarnade att vi skulle skjuta raketer...

Under kvällen så var barnen eld och lågor, ville att vi skulle skjuta raketer så fort som möjligt. Visst, det är spännande, vackert, nästan magiskt. Det tycker jag med. Efter en del tjat sa jag: "Tänk på djuren va rädda dem blir... ska vi vara så dumma att vi skrämmer dem mer än nödvändigt? Då är det väl bättre att vi skjuter ungefär samtidigt så slipper djuren vara rädda under så lång tid?" Typ dessa ord, men kanske inte i denna ordning... Svårt att komma ihåg exakt, men detta köptes med hull och hår! 
Så kom tolvslaget, alla gick vi upp på altanen för att se skådespelet som blev och tanken var att vi skulle skjuta nån minut efter skålandet. Så ser vi över till grannen där tre hästar springer runt i hagen. De ser nästintill panikslagna ut. Står inte still, springer fram och tillbaka. Rädslan grep tag inom mig då jag en gång var med om en häst som blev påkörd... Det var hemskt och tyvärr slutade det i att han avlivades. I samförstånd enades vi alla om att strunta i skjuta upp några raketer. 

Så föddes tanken: varför inte försöka reglera skjutande av smällare och raketer? Inte förbjuda, för det kommer nog inte gå, men se till att det blir regler kring var man får skjuta upp raketer och när. Exempelvis: ta bort smällare (dem är ju inte vackra, lever ju bara om). Lägenhetsområden och andra områden med direkt fara för att raketer kan åka in i hus är förbjudna uppskjutningsplatser. Och så tiden: 24-02 nyårsafton. Vill man då att barnen ska få uppleva, de som inte får/kan vara uppe så länge, sätt en tid mellan 19-20 eller nåt. Detta för att det ska bli lättare att hålla reda på och lugna sina husdjur och för att vilda djur ska slippa vara rädda under så lång tid. 
Men bäst av allt är om vi vuxna kan tänka efter. Låta bli att skjuta raketer i tid och otid och endast under en kväll! Varför ska det smällas och skjutas under en veckas tid? För här runtomkring har det då levt om titt som tätt i 4-5 dagar. För tänker vi efter, är det inte svårt att föra över den tanken hos våra barn så att de i sin tur växer upp och gör om "traditionen" till att det bara skjuts på kvällen under nyårsafton. 

Men så finns det de som är helt emot och tycker att varför förbjuda? Jag har inte sagt eller tyckt nåt om att förbjuda, men vi kan väl tänka efter och mötas nånstans på vägen som är lämpligt? Nåt ska vi människor väl kunna komma överens om? Vore ju inte så svårt... Sen finns det ju givetvis de som inte bryr sig om djuren, men man kan ju hoppas att det finns ett sunt förnuft innanför pannbenet. 
Den andra sidan är ju att vi djurägare bör ta mer ansvar över våra djur: bättre halsband/selar till våra hundar så dem inte smiter, ställa in hästarna då det smäller och kanske sätta vadd i öronen så dem inte hör så mkt? Och så vidare... Och självklart ska alla djurägare ta sitt ansvar för sina djur, det gör man troligen alla andra dagar på året. Samtidigt kan jag tycka att det är allas ansvar att alla djur har det så bra som möjligt och då bör vi hjälpas åt. Eller? Är jag helt ute och cyklar i mina tankar? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar