måndag 6 januari 2014

Första inlägget för vecka 2.... 006 Det här var populärt då jag var barn

"När jag var barn, då fanns det ingen el! Vi gick och la oss vid 19 och steg upp före 04 för att mjölka korna. Efter det hjälptes vi åt att mocka och göra rent i ladugården. Sen var det bara att kila till skolan. Till och med på lördagarna! Inte var det så slappt som det är i dagens läge då skolan endast är måndag till fredag... nä du. Hårda tag var det "  ...
Okej. Så gammal kanske jag inte är, men det är snudd på. Största skillnaderna mellan då jag var barn och dagens barn är väl att det inte fanns speciellt mycket i elektronikväg. Inga mobiltelefoner, vi hade ingen DVD, vi hade ett 8-bitars Nintendo som tv spel, inga datorer och de kanaler vi hade var 1 och 2. När jag var typ 10-11 fick vi 4:an också, det var alltså -90/-91 nånting.

Så bästa sättet att försöka lista vad som var populärt är väl årstidsmässigt eftersom lekarna varierade efter just årstiden. Vissa går liksom inte på vintern...

Vinter:  leka i snön. Vi hoppade med huvudet före ner i djup, djup pudersnö. Typ dök.. Livsfarligt! Man kunde fasta och i värsta fall bryta nacken... Men sådana farligheter förstod vi inte. Vi hoppade från höga höjder och till och med åkte kana nerför plåttak. Mindre roligt var det då utskällningen för trasiga overaller kom... Enda gångerna man var inne var då graderna började sjunka neråt en 25-30 minus, men ändå var vi nog ute en stund varje dag.
Att gräva stora grottor  med långa gångar i väldigt stora snöbackar var måttligt populärt! Det var bland det bästa vi visste. Minns en grotta som var så stor att vi var några som kunde stå i den. Vi tog in renskinn och tände värmeljus. Riktigt mysigt! Fast nu tänker jag: om det hade rasat då..? Haha! Fegheten kommer med åldern ;-)
När jag blev äldre och kom upp i sena mellanstadiet åkte vi otroligt mycket skridskor. Jag växte upp i en by med inte så många invånare, därför var nog kanske våra intressen något annorlunda mot för andras. För att åka skridskor skottade vi hockeyrinken själva, först. Men det var värt det tyckte vi då.

Vår: ja... va finns det att göra på våren? Då tog vi fram cyklarna och börja använda dem helt enkelt. Man cyklade så ofta det gick. Riktigt som liten var det ju otroligt roligt att leka i vattensamlingarna och "rita" i det blöta gruset/sanden.

Sommar: så fort det blivit mer barmark var hopprep och olika "hagar" att hoppa det roligaste! När vi hoppade hopprep var det ofta med olika ramsor och lekar, dubbelrep/dubbelhopp var riktigt skoj och även där var det mycket ramsor och lekar. Som liten var man nog expert på att rita hagar också.
Eftersom jag är uppväxt vid en sjö så var bada nåt i stort sett alla gjorde hela somrarna. Gärna redan vid examen, även om isen var kvar. Ibland skippade jag den biten.. blev så onödigt kallt.
Vi flickor lekte även mycket häst tillsammans med ett hopprep. En var häst och hade hopprepet mellan tänderna och den andra var bakom och höll i "tyglarna". Och så skuttade man omkring på gräsmattan.

Höst: man fortsatte med somrarnas lekar så länge det gick. Men när höstmörkret smög sig på var det omåttligt populärt för oss att "spinka". Vi var ett helt gäng som sprang omkring i byn, knackade på dörrar och fönster för att sen springa och gömma oss. Riktigt spännande och roligt!
Innan hösten kom på riktigt så tyckte vi nog om att "palla" också... hehe... och det av skolans mattant. Tills hon en dag till slut sa att "bara ni inte tar det som inte är klart än..." Då var det inte roligt längre.

Sen så hade vi en grej till, men vet inte om det direkt var "populärt". Vi tog med och saxar och for ut på en än med väldigt stora grästuvor och sen "klippte" vi till dem! Jajamen. När vi var klar var den där jätteängen full av små troll. Istället för att leka frisörer på varandra, vilket våra mammor inte gillade, tränade vi på dessa tuvor. Gick bra det med.
Givetvis fanns det inomhuslek också. Dock tror jag inte att det skiljer sig så mycket från idag... Lek med bilar, dockor, roll-lekar, rita, pyssla. Ja, sådant som faktiskt finns idag med.

Så såg det ut då jag var barn. Hur såg det ut för er?

Tjingeling på er!Utmaningen finns hos http://liie.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar