måndag 27 januari 2014

Vilken information och vilka bilder delar du med dig av på nätet?

En ny vecka har tagit sin start och därmed även ett nytt tema som denna gången handlar om "sociala medier". 

Det här med att dela information och bilder på nätet, sociala medier, har varit på tapeten rätt mycket senaste tiden. Vad är "rätt" att dela ut? Vad bör man inte dela med sig av? Vad är mycket och vad är lite? Var går den magiska gränsen egentligen?
När man kikar runt på sociala medier, då framförallt facebook och på bloggar, så ser man att det är starkt kopplat till individen. En del väljer att skriva så lite att man inte ens tror dem är aktiva, medan andra skriver så mycket att det är svårt att hänga med. Då gäller det mestadels facebook där nyhetsflödet är konstant och hela tiden uppdateras. Statusarna med olika innehåll byter av varandra i en hög fart.
Fast när det kommer till kritan är det ju inte antalet statusar, inlägg och uppdateringar som är aktuellt, utan snarare vad man delar med sig av. Sen är det upp till omgivningen att avgöra om det är värt att läsa, värt att "följa" denna person.
Ibland kan jag då reagera då det är någon som berättar hur irriterade/arga/ledsna dem är på sitt/sina barn, vad dem har gjort och inte gjort. Där går det faktiskt en rätt klar gräns för min del. Jag gjorde ett misstag i somras, som jag ångrar! Sedan dess tänker jag efter innan jag publicerar en status eller ett blogginlägg. Det jag kan tänka mig att dela, gällande barnen, är det som är bra. Typ att dem äntligen kommer till oss, att dem fått bra betyg, fyller år, klarat körkortet. Men i större utsträckning än så? Nä. För det måste ju dem få bestämma. Likväl som jag är en person och inte vill bli kränkt, ska inte barnen heller behöva bli det, eller hur?
Bilder är det likadant med. Inga kränkande bilder, inga nakenbilder och så lite som möjligt på barnen, samt andra personer. Fast då finns det ett litet bekymmer... det jag kan tycka är en ok bild, kan för en annan anses vara kränkande, elak, nervärderande o.s.v. Så då är frågan: enligt vem? Vem ska avgöra om en bild är ok att lägga ut? Enligt min åsikt så är det upp till var och en. Är det någon som är med på bilden och inte vill, då får denne säga till så tar jag bort den, Enkelt! Och ofta frågar jag, beroende på vad det är för bilder och på vem.
I övrigt,vad gäller information om mig själv, är jag rätt sparsam ändå. Jag har inte all info om mig på facebook och inte heller är det alla som kan se. Bilder delas inte med alla, utan är begränsade. Det enda jag delar med "alla", är mina blogginlägg. Jag är väl en sådan där som inte delar så mycket information som kan anses vara "viktig", och kanske inte heller så intressant... Många statusar är om vad jag gjort, typ att jag städat, lagat mat, haft besök, hämtat hem tjohalia, att jag ska jobba, att jag är ledig... ja, ni vet sånt där som eg. inte är ett dugg skojigt att läsa. Inga diskussionsämnen, inga egentliga åsikter och nu för tiden så lite som möjligt som kan bli "en höna av en fjäder". Med det menar jag att man skriver nåt kryptiskt som: "Tänk att det finns människor som alltid ska snacka skit? Ta det med nån annan!"(hittade på det där nu) Det kan lätt bli missförstånd som i värsta fall inte går att rätta till.
Sen att jag skriver långa haranger på bloggen, det är en sak. Det är allmänna tankar om olika ämnen och det tycker jag inte är fel. Utan snarare hoppas jag på att andra kanske tänker till lite, funderar och gärna kommenterar dem inläggen och man kanske kan föra en liten diskussion. Jag vill gärna uttrycka mig, mina tankar och åsikter för att inspirera och vara en förebild. Inte för att kränka, göra illa och vara elak.

Jag kan tycka det är bra om man försöker vara restriktiv med vad man delar ut med omvärlden. Jag svamlar en hel del med mina statusar och inlägg. Men mina allra innersta tankar, planer, funderingar, händelser och situationer, dem tar jag med min familj och mina vänner. För när det gäller så anser jag att det är betydligt roligare/trevligare att prata öga mot öga över en kopp kaffe istället för över nätet. Sitta i soffan med datorn i knät och vara "social", är inte naturligt för människan då vi är födda och "gjorda" för att leva i flock, nära andra. Vi behöver den mänskliga kontakten så som den är och inte gömd/dold/ensam bakom en skärm.

Utmaningen finns här http://liie.se/

2 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet. Du har verkligen rätt i att alla ser på bilder olika, jag kan tycka en person är jättefin på en bild, medan den personen avskyr just den bilden, har jag märkt. Verkligen svårt att veta om man går över någon gräns om man inte frågar innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Har hört att jag brukar skriva rätt bra, då jag sätter den sidan till ;-) Men det är ett svårt ämne i och med att alla tycker olika och gränserna dras vid olika linjer. Men det är upp till var och en i slutändan. Bara man tänker efter först...

      Radera