torsdag 13 december 2012

Och så var det Lucia idag

Lucias ljus i håret brinner
och kvällens mörker sakta försvinner

Hon i allas våra hjärtan bor
så länge vi på henne tror

Hon skrider vackert längs gatans mitt
vacker som en ängel i naturligt vitt


Så då är det den 13:e december och Luciafirande i fulla mängder på skolor, på lasarett, på tv och i kyrkorna. Det äts pepparkakor (som höll på att bli förbjudna på en skola) och lussekatter. Ljusen brinner, snön dalar sakta ner och vi njuter av allt det vackra. Luciafirandet var för mig något roligt och mysigt under skoltiden. Jag var med i kören i årskurs 9 och där hade vi ett bamsestort luciatåg! Kanske för att många såg fördelen med kören... man slapp andra lektioner. Måste erkänna att vi lät fantastiskt bra! Vi hade övat och verkligen satt oss in i det. Ett underbart minne.

På äldre dagar är jag väl inte så intresserad. Mest handlar det om lilltjohalias luciatåg och julfester. Hon kläs upp och det tas kort. Lika mysigt det!

Hur traditionen har uppkommit är även den väldigt intressant. Allt började med en kvinna som under 300-talet dog en martyrdöd på Sicilien. Anledningen till hennes död var att hennes man sa att hon var kristen, vilket då var förbjudet. Denna kvinna som hette Lucia, gav mat åt de fattiga och när hon blev anklagade stack hon ut sina ögon och skickade till angivaren. Så idag är St Lucia ett skyddshelgon för de synskadade.

På Sicilien ser firandet annorlunda ut. Där lämnar barnen över mat till helgonet och råkar dem se henne så kastar hon aska i deras ögon, så de blir tillfälligt blinda.

Här i Sverige har firandet inget med Siciliens St Lucia att göra, utan med en folktro där 13:e december ansågs vara en farlig natt. En natt då farliga makter var i rörelse och även tron att djuren då kunde tala. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och för att fira åt och drack man mycket, samt att djuren fick extra foder. Detta ändrades då den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet och den kristna seden tog vid.
Denna sed har sitt ursprung i Tyskland där en figur försedd med en ljus gloria delade ut julklappar. Därav den ursprungliga brickan som Lucia bar på och som förekommer än i dag emellanåt. Och som många andra seder och traditioner har även denna förändrats lite under alla åren och är idag ett firande med ljus, pepparkakor och lussekatter. Även här ser man likheterna med de ursprungliga sederna, både den förkristna och den kristna, samt från Sicilien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar