tisdag 11 december 2012

3 av 4

Fick jag gjort idag:
Ringa vc - får ett samtal av läkaren nån gång under veckan
Gå på promenad med jycken
Mailat kursansvariga


Sen har jag gjort en del annat också. Kollat serier. Ätit på Max. Kollat mer på serier. Hjälpt Niclas med en pytteliten del av det han gjort idag. Och så har jag googlat en massa och läst på fass.se en del också. Sistnämnda har jag gjort för egen del för att kunna lista ut vad jag skulle kunna prova för värken. Ta bort topparna och kunna fungera vardagsmässigt. Vet att jag inte blir kvitt det, men bättre kan jag ju ha det.
Läste på en sida där folk har fått chatta med en läkare som jobbar med smärtpatienter och framförallt med dem som har fibro. Vid en fråga så svarar han att motion och träning inte går att använda för att få bort fibron... Tydligen har det visat sig att om man anstränger sig för mycket, belastar för mycket så bli smärtorna värre.
Han förklarar som så att FM är en centralt störd smärtmodulering som lätt aktiveras och då kan felatktig träning ge en försämring. Inte undra på att det har vart svårt för mig att fortsätta träningen... Det har gjort mycket ont dagen efter och inte har det blivit bättre. De rekommenderar träning, men individuellt anpassad, med liten belastning och i små mängder. Dock går det tydligen inte att träna bort den. Jag som trodde att jag skulle kunna träna mig bättre. Kanske jag kan, men behöver nog hjälp i sådana fall.
Idag har jag fått lite mer "kött på benen" och tagit reda på lite mer. Läst inlägg på fibromyalgi förbundet, diskussioner på andra sidor och så denna chattkonversation med olika människor.
Det skrämmer mig dock att det är så många som inte får hjälpen de behöver, inte blir trodda och inte får stöd av exempelvis vården och försäkringskassan. Jag vet också att det finns de som "fejkar" för att få smärtlindring, s.k pillermissbrukare. Det är tragiskt att det finns de som ska förstöra för de som har ont och lever med det. Och det är tragiskt att de som verkligen behöver hjälp står utanför och tittar in. Lämnas ensamma kvar.

Fick en annan tanke också och det handlar om min rygg. I många år har jag mer eller mindre haft problem med ryggen. Upphakningar, förskjutningar och mycket spänd muskulatur. Som inte blivit bättre av träning... Tänk om min värkproblematik kommer från ryggen? Tänk om jag har skador på ryggen som gör det här? Det enda som inte är undersökt på mig ordentligt är ryggen. Visst är det klämt och känt och tittat då jag böjt på mig, men ingen rtg. Tror jag ska dryfta tanken med min läkare då hon ringer.

Men nu ska jag se på film med min älskade karl som står ut med mig!
Ta hand om varandra <3
Tjingeling!

2 kommentarer:

 1. Helt rätt.... var hemma tills du känner dig bättre ♥ Hoppss VC kan hjälpa dig så du mår bättre vännen. Kraaaaam Svägerskan Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag med... Tyvärr ser det inte så ljust ut då jag googlar och läser en massa. Mestadels på forum där personer med liknande värkproblematik har berättat och delgett sina erfaranheter. Men bara det finns nåt så blir jag glad :-)

   Kram på dig! <3

   Radera