lördag 15 december 2012

Är inte det svenska också kultur? Vad kommer härnäst? Åsikterna går isär, Tomteverkstan och Kalles Jul har satt igång en rejäl åsiktskarusell!

Det kanske gäller alla traditioner här i Sverige där vissa sympatiserar med vissa och andra med andra. Hur många vill att midsommar ska försvinna? Eller att man plockar bort tomten från julafton. (Finns många fel med tomten: för tjock och tycker om snälla barn...Dock inte min åsikt) Eller som man gjorde i Sveriges Luciatåg i år, stoppade in en rappare så det blev en kraftfull ändring i en av våra traditioner.
Skrev ett inlägg om det igår... Här kan ni läsa det "ska våra traditioner göras om också"

Det jag tycker är hemskt är inte att man plockar bort dockor ur tomteverkstan för att bespara onödiga tankar om ex. rasism och främlingsfientlighet, att de tror att invandrare och andra med annan etnicitet tar illa vid sig av det som visas (vilket jag betvivlar att dem gör!). Tomteverkstan visas tydligen i 40 länder och har visats i många år. Varför plocka bort det just nu?
Det handlar ju inte om att de bara plockar bort dockor med utländskt utseende, som den svarta dockan och den som tydligen av professionell utsago ska likna en jude. Det fattar jag då rakt inte vars de har fått det ifrån?? Har aldrig tänkt på det och definitivt inte funderat på de olika dockornas "roll i samhället".
Tillbaka till ämnet: de tar även bort den blonda dockan för att den är stereotypisk. Vilket de även säger om de övriga dockorna. Hur tänkte dem där? Eh.. Alltså. Ser alla mörkhyade ut och beter sig som den där svarta dockan? Ser alla judar ut som den där gubbdockan bakom åsnan? Ser alla flickor ut som den blonda dockan? Nu vill jag verkligen att man stannar upp och tänker till lite. Visst, ta bort dem om det nu ska vara så att allt ska vara "2012" och rätt och riktigt enligt någons mått mätt. Men har ni tänkt på att de utelämnar en massa "roller"? Tydligen får man inte vara mörkhyad, inte heller blond och man får absolut inte likna en jude (hur dem nu kan se det så..?), för då får man inte vara med!

Dessutom, mitt i allt det här så är det invandrarna som får sig en känga av detta. Det är dem som får skiten för att någon annan beslutat att dockorna ska klippas bort. Och det gäller även allt annat som plockas bort från våra traditioner.
Åsikterna går brett isär gällande detta. En del ser det från ett historiskt perspektiv och tolkar in både det ena och det andra. Allt är propaganda och det kanske det är, men bör man inte se på hur folk tolkar det idag? En del tycker det är hemskt, en del bryr sig inte och del säger nåt i stil med: det bara är några negrer som tar illa upp, det kan vi ju ge blanka fan i. (Tror det är sarkastiskt sagt)
Det som nog är mest skrämmande är att till och med en brittisk man har förstått vad som händer. Lyssna här: klipp från youtube

Är det inte dax att vi blir Sverige igen? Det ena utesluter inte det andra. Vi kan nog samsas som det mångkulturella land vi är. Det är ju det beslutsfattarna vill, att vi ska vara mångkulturellla, men varför skippa allt det svenska, är inte det också kultur? (jag pratar inte om enbart tomteverkstan här, utan allt vi har som tradition)
Eller är det dax att säga som britten: Good Bye SwedenInga kommentarer:

Skicka en kommentar