fredag 14 december 2012

Nu får dem väl ändå ge sig?? Vilka dumheter!

Ja, vad säger man? Nu har de klippt bort scener ifrån Kalle Ankas jul också. När ska det ta slut det här? Vad då stereotypa och ser ut som människor kan göra? Vad är det för nå svammel?
Ska de stoppa all produktion av Barbie och andra dockor som exempelvis liknas bäbisar? Det är ju samma sak och liknar de som kan se ut så. Nä, men varför inte stoppa allt vad har med leksaker att göra: leksaksspisen och dess tillbehör - en kock kan ju ta illa vid sig. Hink och spade - trädgårdsmästare och byggnadsarbetare kan ta illa vid sig. Bilar  - bort med alla! Det kan ju kanske visa sig vara små kopior av riktiga märken och bilar. Det finns de som kan ta illa upp. Barbie-dockor måste verkligen sluta produceras. Fy så hemskt! Där finns det många som åtminstone försöker likna... Och varför inte plocka bort större delen av alla Disneyklassiker som innehåller söta flickor/kvinnor. Kan ju hända att våra barn tar illa vid sig och går bärsäkargång i tonåren för att de inte ser likadana ut.

Nä. Det här har gått på tok för långt!

Aftonbladet - två det klipps i Kalle Ankas Jul.


10 kommentarer:

 1. Om du inte vet vad en Blackface/Pickaninny"är så får du en kort sammanfattning här:
  Det är en djupt rasistisk nidbild om amerikanska svarta som spreds under samma tidsperiod som vi i Sverige vevade runt med Rasbiologi och det Rasbiologiska Institutet.
  De framställdes som slöa och dumma individer som inte kunde ta hand om sig själva, de var promiskuösa och gudalösa som skulle behandlas som en lägre stående klass.

  Om du fortfarande anser att vår korta tradition av några tecknade serier är viktigare än att avliva en kvarleva från en tidsepok som skapade en av vår tids största massmördare så kan jag bara be dig att tänka efter en gång till. För denna nidbild är fullt jämförbar med bilden av "Der Ewige Jude" som spreds av det tyska propagandamaskineriet under 30-talet.

  Vi har helt enkelt bortsett från det eftersom vi kort och gott är väldigt historielösa vad gäller denna epok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men herregud människa, plocka då bort allt som inte passar dig som har hänt i historien. Det är fler än judar och svarta som förföljts genom tiderna. Tycker du inte att vi ska förbjuda själva historien? Då kan du ju sitta där och berömma dig själv för din fantastiska godhet. Är du så jävla smart att du tror att om vi stoppar huvudet i sanden och låtsas som det inte har hänt så är allt underbart. Vad ska vi då göra med Musse, Långben, Svarte Petter, Klara-Bella, Klasse o.s.v. FÖRBUUUUUUUD!!!!! Det blir nog inte mycket kvar i din godhetsvärld då, stackars dig.....

   Radera
 2. niklasstarow: Visst finns det poäng i att förnya sådant som visas ofta och återkommande, såsom kalle ankas julafton. Men bör man verkligen censurera allt som är gammalt och har gamla synsätt? Det är väl på så sätt vi lär oss om hur mycket vi utvecklats och vad vi ska undvika att återgå till? Jag menar, det finns ju säkert massor med svartvita filmer ifrån 60-tal osv med stereotypa kvinnoideal, rasistiska åsikter osv, men ska vi censurera alla filmer ifrån den tiden bara på grund av det? Det är ju en del av vår historia. Om vi glömmer bort vår historia, det är ju först då vi kommer börja ligga risigt till och riskera att trilla dit igen. Tycker det kan vara jättenyttigt att se äldre filmer och bli förbannad över hur de beter sig, då minns man vad som är värt att kämpa för.

  SvaraRadera
 3. Som vanligt är det ju moralkärringarna som lyckas hitta rasism i allt. En normalt funtad människa skulle inte ens fundera över detta som något rasistiskt eller stereotypt.

  SvaraRadera
 4. NiklasTarow: Den svarta leksaksdockan som kommer nedstudsande på tomtens rullband är väl allt annat än slö och dum? Det är en alldeles fantastiskt rolig, pigg och intelligent varelse som inte bara får tomten att skratta utan också "ok:ar" sig själv i baken.

  Om du ser den som en symbol för en "Pickaninny" som är slö, dum promiskuös och gudalös så säger det en hel del om din egen förvrängda världssyn. Jag däremot ser dockan som en del i ett sammanhang - en tomteverkstad där tomten tillverkar leksaker åt alla världens barn.

  Se detta för vad det är: En rolig film att skratta åt tillsammans med barnen i hemmets lugna härd. Inte som ett subtilt verktyg för att omvända alla våra barn till rasister. Allt annat är trams.

  Jag håller för övrigt med "Anonym" ovan: Om vi systematiskt börjar radera ut allt obehagligt ur vår historia så ligger vi riktigt illa till. Det är av historien vi lär för framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs på och kom sedan tillbaks med det där. Det är inte lämpligt med detta i Kalles Jul. Men ärsh det är ju bara ett par negrer som kanske tar illa upp, såna kan vi jue blanka fan i.

   Radera
 5. En sak till, varför har inte pk-patrasket reagerat på detta förut? Ni har ju för fan haft över sjuttio år på er, ni är inte särskilt snabbtänkta va?......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Kan någon förklara för en mindre vetande vad som menas med detta: Klippet med den blonda flickan med rosa klänning är, enligt Linda Andersson kommunikationsansvarig på Disney Norden: "stereotyp på ett negativt sätt mot personerna som potentiellt ser ut så”.

  SvaraRadera