tisdag 1 januari 2013

Nyårsraketer. Förbjudas? Raketfria zoner? Mer ansvar hos djurägarna?

Som hundägare är jag mån om att det inte ska smällas smällare och skjutas raketer i onödan. Helst skulle jag vilja ha en tid, typ från kvart i 12 till kvart över och sen inge mer. Men det kommer ju aldrig att hända för alla har inte djur och även om man inte har det är det inte alla som bryr sig nämnvärt.
Inatt small det här ute fram till strax efter 01. Kan tro jag somnade strax efter 01 nån gång och så upp före 06 för att fara och jobba. Det är också en anledning till varför jag skulle vilja ha tider, eller att folk kan ha lite sunt förnuft! Det finns de som jobbar dagen efter.

Läste grannens status om att hästarna på andra sidan var skräckslagna inatt. Inte alls bra att djuren blir så där för det är en enorm stress hos djuret som kan resultera i både det ena och det andra. Hur ska man tänka där? Jag kan tycka att man först och främst tar in hästarna och sedan täcker för alla fönster. Vi satte bomull/vadd i öronen för att dämpa ljudet från långtradarna då vi red efter vägen. Kan ju vara en idé kanske. Men samtidigt tänker jag: varför smälla och skjuta raketer då man har en massa djur? Och framförallt hästar som är svårare att lugna än hundar.

Men så har vi alla andra djur som finns runt omkring oss. Det är ju inte bara tama djur som finns. Kanske kan det vara bra att tänka till lite kring det här med raketer och smällare. För att inte nämna alla olyckor som sker varje år för att folk är i fyllan, eller bara är oförsiktiga. Visst, man kan argumentera och tänka att det "bara" är en gång per år, men för djuren kan det vara en gång för mycket. Likväl som det kan vara en gång för mycket för den som inte är uppmärksam och oförsiktig.

En del säger förbjuda. Ärligt kan jag inte se att de skulle kunna förbjudas för troligen skulle det bli nån sorts revolt. Och det är lönsamt.
En del säger raketfria zoner. Eller varför inte platser där man har tillstånd att skjuta raketer? Kan ju vara nåt! Lite tråkigt bara att man måste fara iväg för att se om man vill det. Å andra sidan så är det ju så med våra majbrasor. De finns lite här och var. Dit far man för att se, sjunga, träffa människor och kanske grilla korv vid en mindre brasa.
Och så djurägarens ansvar. Förslaget ovan gäller ju hästar. Hundar då? En del måste införskaffa lugnande till sina hundar vid nyår. Skrämmande va? Att behöva ge lugnande för att det blir för mycket för ett djur som inte klarar det. Sunt förnuft är väl att man inte går ut med hunden vid 12-slaget. Men som det var här inatt, det small ju som fan runt knuten bara. Så pass mycket att Smoke, som aldrig har brytt sig, pep, vandrade och flåsade. Stressad? Kan man ju säga.. Dock lugnade han sig efter en liten stund och förstod att han inte behövde vara rädd. Men på det sättet förstod jag att det var på tok för mycket!

Vad tycker ni? Vad har ni för förslag? För visst kan vi enas om att något måste till, både för oss själva (olyckor bland annat) och för djuren, både tama och vilda?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar