onsdag 27 mars 2013

Jahapp. Och vilka traditioner har du vid påsken?

Då var det påsk snart då och med den följer en rad traditioner, nästan lite likt julen. Hittills har jag hört: måla ägg, pynta med en massa färgglada kycklingar, påskris som är pyntat. Äta en drös ägg, lamm är också viktigt på matbordet. Påskmust, given dryck! Och så gärna lite sill och potatis. Skinka kör en del med och det hittar man ute i handeln under namnet "påskskinka".  Var är tradition och vad är nutida påhitt?

Påsken är ju då kristendomens största högtid och härrör egentligen från den judiska påskfesten. Till minne av israeliternas uttåg ur Egypten... Att äta lamm kommer därifrån för att man då slaktade ett offerlamm. Detta för att dödsängeln skulle skona israels folk. Anledningen till att de ville skonas var att under samma tid så dödades gossebarnen, ni vet Farao. En hemske typ. Istället för att döda gossebarnen, dödade dem ett lamm, strök blodet på dörren och då trodde dödsängeln att gossebarnen var dödade.
Skärtorsdagen - sista måltiden, nattvarden.
Långfredag - Jesu korsfästelse
Påskdagen - Jesu uppståndelse

Kan ni gissa var påskriset kommer in? Man använde riset för att piska varandra, en påminnelse om Jesu lidelse. Men det är klart, vi gör ju inte så idag. På 1930-talet ändrades seden helt och hållet och man började pynta riset istället för att slå varandra med det. (här i Sverige alltså)

Vet ni varför man äter så mycket god mat under påsk? Det är för att man hade fastat i 40 dagar, minus söndagarna då. Denna mat, så som ägg och kött, fanns inte att tillgå under fastan. Därmed var det det man åt. Nu idag har det ändrats en del så fisk i alla de olika sorter är mer populärt.
Ägg. Det är nåt som funnits med hela tiden. Anledningen till mängden ägg är att det börjar bli ljusare ute och hönsten började värpa. Måla ägg är faktiskt en gammal kristen sed och kommer ifrån att man kunde ge bort ägg (förmodligen till de som kanske inte hade mycket). För att glädja än mer dekorerade man dem genom att måla.

När jag läser om traditioner, mat, vad man gör och inte gör så tillhör nog påsken en av favoriterna. Även om jag kanske inte gör allt... Vissa påskar har jag inte ens framme en liten kyckling. Men vi har på nåt sätt hållit kvar vid många traditioner och seder genom åren. Moderniserat ja, men inte helt olikt "förr i tiden".


Så med det hoppas jag ni alla får en underbar påsk!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar