lördag 22 mars 2014

Jag hissar och dissar i teknikens värld

Dags för hiss och diss gällande teknik, veckans ämne. Och som vanligt försöker jag få till 5 av varje.


Jag Hissar:

* Ex. internet har gett oss tillgång till en helt ny värld: vi kan söka information, läsa tidningar på en gång, nå ut till släkt och vänner, även nya bekantskaper, utan förhinder. Boka resor, kolla bilder, spela spel, se tv och film.
* De mobiler som finns idag ger oss möjlighet att dra in på annat, ex. en dator och hemtelefon. Det går på så sätt att dra ner på kostnaden i ett hem. Med mobilerna idag kan man gå ut på nätet, ringa ett samtal och anv. en GPS för att hitta rät. 
* Många tekniska prylar är "slimmade" och tar inte mycket plats.. se på de bärbara datorerna, tv-apparaterna, dataskärmarna.
* Teknik ger oss tillgång till apparater och maskiner som gör vardagen lättare, ex. en fönstertvätt, bättre dammsugare, nästintill ljudlösa disk - och tvättmaskiner. 
* Tekniken har gjort att bilarna idag har en komfort utan dess like... ställbara stolar, värme/kyla, rattar som går att rätta till efter sittställning, inbyggda skärmar så barnen kan se film i baksätet. Ja, det finns oändligt mycket som tekniken kan göra för att få bilfärden mer lyckad.Jag Dissar:

* Dyrt. Teknik kan vara oerhört dyrt och för en barnfamilj med lite lägre inkomst kan det vara jobbigt att tillgodose barnens önskemål om tekniska nyheter. Och om nåt gå sönder.. ja, det kan kosta en smärre förmögenhet.
* Man är alltid kontaktbar. Mobiler, datorer, internet... 
* Ju mer teknik det finns i en pryl, desto mer kan gå sönder. Mest tänker jag på bilar, tv-apparater, datorer och mobiler.
* Generellt har nog all denna teknik gjort barn (även vuxna) lite mer lata. Mycket aktivitet sker med mobiler, att se på tv, spela på datorer. Och denna lathet är ju inte bra... 
* För en del kan tekniken ge en inre stress: alltid vara tillgänglig, hela tiden kolla fb, ha det nyaste (och det kostar), känna att man hela tiden "jagar" och ska framåt. Stressen över att barnen ska få ha allt som alla andra har: dator, mobil, surfplattor, egen tv...o.s.v. En stress som ofta är osynlig, som det inte talas om och som sopas under mattan för ingen vill sticka ut näsan och påstå att det är tekniken som bringar olyckan.
Utmaningen finns här http://liie.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar