söndag 1 juni 2014

Tänk efter innan ni använder orden "rasist" och "nazist" !

Sitter och blir nästan irriterad över allt som skrivs på "nätet" och i media och på alla dessa forum, typ facebook. Vid flera tillfällen har min sambo blivit kallad rasist och även "rasist med nazistiska tendenser". Detta för att han har en avvikande syn och åsikt på invandringen i Sverige.
Det jag personligen tycker är värst, är att folk i allmänhet tenderar att skriva och anklaga folk till höger och vänster för att vara just rasist. Att dessa ord har blivit så vanliga att man använder det när som helst och hur som helst, utan att verka veta deras innebörd. Kanske borde en del läsa på vad dem står för? Vad de orden egentligen betyder?

För att göra det enkelt ger jag en snabb beskrivning här:

Rasism:
Enkelt uttryckt så kommer det i att man förr delade in människor i olika grupper med olika hudfärg, attribut och egenskaper och förmågor. En del bättre än andra. En rasist diskriminerar hela grupper och inte enskilda individer. Nu för tiden delas människor oftast in i hudfärg, kultur, ursprungsland, tillhörande av viss folkgrupp och religion. Exempelvis finns det något man idag kallar för Islamfobi. Det är att man hatar, hotas, är rädd för och har fördomar riktade mot muslimer och den islamska tron. Det gäller HELA tron och ALLA muslimer. 

Nazism:
Ordet kommer från Nationalsocialism och denna ideologi framhäver att folket, eller nationen, är större än den enskilde. Har högre värde helt enkelt än den enskilde individen. Den vilar på rastanken och anser att det ariska folket är bättre än andra och tycker inte alls om avvikande raselement.  Kort sagt: ett land, ett folk, en ledare. Inget annat. 

Nationalismen: 
Har sitt ursprung i att man anser att det är gemenskapen inom nationens gränser som är det viktiga. Nationalismen hyllar nationen, kulturen och historien inom landet. Historiskt sett har denna ideologi även kopplats till romantiken, men har olika grenar så som vänsternationalism, medborgarnationalism och så vidare... 


Så. För att benämnas rasist bör du vara emot en hel grupp av människor exempel alla afrikaner, alla muslimer, alla asiater ... m.m 
För att benämnas Nazist i Sverige tolererar du inget annat folkslag än en vit, svensk person.
För att benämnas Nationalist vill du bevara allt som finns inom landet och tror att det är det bästa. Och inget annat.

I dagens läge räcker det, tydligen, med att man inte tycker om en del av något för att man per automatik skall kallas för rasist, i värsta fall nazist.
Men jag anser att så inte är fallet, för jag tycker om att använda orden i dess rätta bemärkelse och gärna komma ihåg ordens ursprungliga betydelse. Innan jag vräker ur mig dem.
Om jag säger att jag verkligen inte tycker om Halalslakt och Hedersmord, gör det mig till fobiker för islam, eller rasist? Nej. Det gör det inte! Jag anser att det är fint att det finns så många som tror på en gud, i deras fall kallas han för Allah. Jag anser att om ett stort antal människor är med i Ramadan och läser koranen, så är det deras ensak och de ska absolut få göra det. Har de klädregler och annat de sysslar med så ska dem få göra det, utan att någon ska ifrågasätta. Varför inte? Men jag tror, observera ordet tror, att koranen inte förespråkar stenkastning och mord på kvinnor. Men vad vet jag? Har ju inte läst koranen. Fast i slutändan är allt muslimer gör deras ensak.
Om jag vill bevara de traditioner jag är uppväxt med (även om vissa kanske inte är typiskt svenska) så behöver jag inte kallas nationalist. Jag vill ha kvar midsommar, jul, påsk och även halloween. Japp. Även sådant som har tillkommit under min uppväxt. Jag vill även ha kvar våran nationaldag och hissa flaggan (har dock ingen) då det är dags för det. Varför? Jo, för att jag lever och bor i Sverige. Hade jag levt och bott i Norge hade jag firat deras nationaldag med deras flagga. Samma lika gäller för alla länder, var än jag skulle bo. Det finns INGET rasistisk/nazistiskt i att fira svenska nationaldagen och hylla svenska flaggan. Att ta bort det är ju som att säga till resten av alla länder som finns, att de ska göra samma lika. Bort med ALLA nationer, bort med ALLA länders flaggor. Ska vi höra med USA om de går med på det? Haha...
MEN. En sak som är ytterst viktigt att komma ihåg är att för att fira det ena, behöver man inte ta bort det andra. Varför inte introducera de som kommer hit till våra traditioner? Berätta om ursprung, historien bakom och om hur vi gör. Och så kan vi ju höra om deras traditioner och prova ta del av dem, om vi vill.
    Jag vet av flera som kommer från andra länder, har en annan religion och en annan kultur bakom, som tycker det är rätt skoj att höra om vad vi gör. En del är delaktiga och tycker inte alls att det finns något ont och elakt bakom våra traditioner och våran kultur. Förstår inte varför vi ska behöva ta bort något för att ge plats åt annat. Kan man inte göra allt? Tolerans tror jag det heter. Respekt och en tro på att alla har ett lika värde oavsett ursprung, hudfärg och allt det där.
Sedan tillägger jag: man kan få utöva allt sitt (religion, kultur, traditioner, seder och bruk) så länge man följer de lagar som finns i det land man befinner sig. Med andra ord, så länge man inte skadar någon annan.
Jag vet inte, men inte är det så svårt va?

Tillbaka till början av inlägget som introducerades med att min sambo blivit kallad rasist med nazistiska tendenser. Varken han eller jag har emot hela grupper av människor, hela kulturer eller hela religioner. Däremot är det en del vi båda kan ifrågasätta. Men det gör ingen av oss till rasister. Vi kan även tycka vissa saker är fel, som ex. hedersmord. Oavsett vad man sätter före ordet "mord" så gör det inte handlingen rätt. Mord är mord och händer det inom gränserna av Sverige, skall det bestraffas så som lagen förespråkar då det gäller mord. Enklare än så kan det inte bli.
Fast då gäller ju inte det här muslimer, utan invandringen som sådan. Det handlar om att detta land har inte resurser för att ta hand om alla som kommer. Och med resurser menar jag personer som kan hjälpa dem med exempelvis samtal (om de varit med om hemska saker), jobb, bostad, sysselsättning... ja, allt! Vi är inte ett dugg duktiga. Kan det hända att vi tar in för många ändå? Att vi liksom inte hinner? Jag menar, om du tar in X antal personer och ska hjälpa dessa. Och så finns inte denna hjälp. De "stoppas undan"till ett senare tillfälle då hjälp kanske finns och så kommer det fler... Det om något tycker jag är skrämmande och elakt! Finns inget humant i det. Visst finns det undantag och en del klarar det utmärkt. Fast det är så många som inte får den hjälp de behöver. Värst av allt är ju dessa som utvisas när de varit 10-15 år i landet. Men hallå? Hur sjysst är det då?
Sen är det ju att många har en bakgrund med väldigt hemska händelser och de vet hur de ska klara sig på hemmaplan. Vad som gäller där. Tyvärr är det lätt hänt att de fortsätter på samma sätt här. Tänk om vi skulle bli bättre på att sätta ner foten, berätta vad som gäller här, visa och hjälpa? Kanske dem skulle må bättre och samhället i stort fungera bättre än vad det gör nu. Nä. Jag vet inte. Men någon förändring behövs i alla fall, oavsett.
Och bara för att jag nu har en avvikande åsikt om invandringen så gör det inte mig till rasist. Jag vill hjälpa, men då måste vi göra det också och inte göra som nu. Eller eg. är den inte avvikande, utan mera ett ifrågasättande...

Här följer några artiklar jag tycker ni ska läsa:
Första handlar om att vi inte är så duktiga på integration:
http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=EA1C26B0A203E1E240659037E4019BEB.rocco4?cid=25967591&rssId=25967441&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d3609810

Andra är en kolumn... vi är nog inte rasister ändå...
http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=EA1C26B0A203E1E240659037E4019BEB.rocco4?cid=25967591&rssId=25967441&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d3046636

Och tredje är vad europarådet tycker om hur vi handskas med tvångsarbete....
http://arbetet.se/2014/05/27/europaradet-sverige-gor-for-lite-mot-tvangsarbete/


Tänk efter innan ni slänger iväg ordet rasist och nazist hur som haver. Många är som mig och anser en del, ifrågasätter annat och kanske inte tycker att vi är så duktiga på att hjälpa och rädda... Och för att man tycker det, behöver man inte tycka illa om, vara rädd för eller ha fördomar mot hela folkgrupper. Det handlar om förbättringar, ändringar för att kunna hjälpa de som behöver det. Snälla ni som vill rädda människor från deras grymma öden: tänk efter, tänk till och fundera på om det är humant att bara låta dem gå vind för våg i ett land de inte känner till något om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar