torsdag 4 april 2013

"Varg, Varg"!! Så var det dax igen...

Gluttar runt på aftonbladet lite och snubblar över en artikel om en varg som irrat sig in i Borås, stadsdelen Lugnet. På bilden ser den mest förvirrad ut, rädd och lite skrämd. Stackarn måste ju tycka det är på tok för mycket lukter, ljud och synintryck.
Och så kommer alla kommentarerna. Det råder inget tvivel om att det finns många som inte har nån kunskap överhuvudtaget. En del vet, men uttrycker saker som att: vargen hör hemma i skogen. En del tror sig veta och då kommer uttryck om att vargen äter människor och attackerar lösa hundar.
Ge er! Vad är det för fel? Människan anses vara den mest intelligenta varelsen på jorden, men ibland tvivlar jag fullständigt på det påståendet.

Vargen är ett flockdjur. De lever i det "vilda" så att säga. Detta vet dem flesta. Hur tror ni vargen beteer sig om den råkar komma in till staden och är utan sin flock? Tror ni att den tänker "nu ska jag in till stan och skrämma vettet av alla där?" Tror ni vargen tänker alls? Eller visst är det så att den kanske är ett djur som reagerar och beter sig instinktivt?
När vargen irrar omkring och hamnar där människor är bosatta så är den nog mer skrämd än nåt annat. Argumentet att "vargar ska leva i det vilda" är bra. Men finns det inte en liten aspekt ni glömt? Euhm... faktum är ju att det är vi människor som brer ut oss och snart finns det inte mycket land för vargen att vara på. Ostört. Och ska den vandra är det möjligt att den går genom samhällen och städer där vi bor. Rätt logiskt kan jag tycka. Den VILL inte vara med oss. Alls. Men ibland är den nog så illa piskad till det.
Vargar äter människor och attackerar lösa människor? Tja... Det är nu ni ska börja tänka. Ni vet det där som vi människor ofta gör, mer eller mindre. En varg som är hungrig och/eller känner sig hotad, attackerar. Svårare än så är det inte. En varg som är sjuk, har ont eller annat som påverkar den i negativ riktning kanske också attackerar. För att skydda sig, hävda sig och inte själv bli dödad. Naturens lagar är sådana. Ätar människor...njae.. Tror ärligt talat inte att vi står högt upp på deras meny, men visst, olyckor händer och det har vi alla sett. Men visst är det så att vi, de tänkande och intelligenta, kanske ska tänka efter lite? Inte vara själva med en vargflock (även om vi tror sig känna dem och tror att dem är "tama"), inte hota dem och se till att vi hjälper dem vara ifred. På orörd mark. Och så kan vi väl låta det vara så? Sen att vargen måste jaga för att äta, ja, det är ju också naturligt. Då händer det att dem byter plats för att hitta föda.
Enkel mattematik.

Så. Denna varg då som setts ströva mitt i Lugnet, Borås, vad göra åt den? Låt den vara. Så länge den inte gör något, attackerar någon eller gör ont, så kommer den hitta tillbaka till sitt revir, sitt "hem". Om den uppehåller sig lite för länge och folk känner sig hotade på nåt sätt. Söv den, far iväg med den och låt den vara. Man behöver ju inte döda i förebyggande syfte.


(bild lånad från google)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar