fredag 30 september 2011

Sätta tydliga regler är viktigt

På föräldramötet fick vi sätta oss i grupper och diskutera var som är viktigt att det finns på ett bra fritids. Allt möjligt kom upp: variation av aktiviteter, trygghet, "bara vara", lugn, trivsel... Ja ni förstår.
Och allt bottnar ju i regler och rutiner. Lika regler för alla så att säga, för att det skall fungera. För att alla ska veta vad som gäller, ex. att ljudnivån inte bör vara alltför hög, inget spring inomhus och att man plockar undan efter sig.
Regler är bra. Regler är, i mitt tycke, nödvändigt för att skola ska fungera, men även samhälle, hemmalivet och arbetet. Regler är en trygghet, något att luta sig tillbaka mot då något vill sig mindre bra, strular och ställer till jävulskap.
Håller ni med mig? Samtidigt är det ju viktigt att reglerna inte går till överstyr också, givetvis. Och att dessa bestäms för att passa större delen av gruppen.

Ni hänger med mig nu va? Regler är bra, regler är trygghet, regler är... ja. Poängen är etablerad.

Likaså är det ett måste för hundar. Snygg övergång va? Nu blev ni allt bara impade! Hehe. Men så är det: regler är jätteviktigt att ha då man har hund.
Ska hunden få ligga i möblerna? Ha en egen plats? Ska den få ha mat ståendes dygnet runt? Ska den få skälla då den är ensam? Då det kommer någon? Ska den få hoppa in i bilen utan ett varsågod och lika då den hoppar ur? Frågor man kan och kanske till och med bör ställa sig då man valt att skaffa hund.
Regler är A och O då hunden kommer in i sitt nya hem. Det svåra är att hålla dem, att vara konsekvent och inte "rucka" på dem.
Med en människa kan det gå. Man kan ändra reglerna, man kan ta bort vissa och lägga till andra genom att diskutera med dem det berör. Detta går inte med en hund. Inte alls. Då blir den något förvirrad och har man otur kommer den i obalans och stressar sönder sig. Vilket i sin tur leder till olater och dumheter som man som ägare vackert får ta. Men inte alltid gör. Utan istället tycker ägaren att hunden är "dum i huvudet", "förstår inte bättre" och "bortförklaringarna" haglar till varför man väljer att omplacera hunden... Eller avliva den.

Det finns många exemplar där ute som har fått vara med om "förändringar i reglerna". Men, det är ingen som har sagt att det är lätt att vara hundägare. Istället är det svårt, det innebär jobb, det innebär att själv vara balanserad och sända ut en bra energi, det innebär att ha tålamod, energi, ork. Det innebär så mycket att ibland funderar jag på varför jag valde att bli hundägare. Svaret är lätt: i slutändan ger det mig mer än vad det tar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar