måndag 11 augusti 2014

När allt hängs ut på Facebook... då är det sant

Vad är det för värld vi lever i? Vart är samhället på väg? Grannsämjan, uppfostran, hövligheten, respekten för medmänniskan. Det dalar nedåt och fort går det.
Sitter på ansiktsboken och snubblar över en "efterlysning" som är gjord på ett antal tonårspojkar. De ska tydligen någon gång under lördagskväll/natt skrikit rasistiska ord till en 9-årig pojke, samt kastat vatten och hink på honom. Det enda signalement som finns är att de kört en vit och en grön epa, troligen av märket volvo...  Under detta ser jag en drös kommentarer så som att det är idiotiskt, hemskt, "vart är världen på väg" och mycket annat av mindre rolig karaktär...

Först å främst: har det hänt är det fruktansvärt! Det är skrämmande att så unga pojkar (som kör epor) beter sig på det där viset. Dessutom flera mot en liten pojke. Sådant ska inte få hända.
Bekymret jag har med denna händelse,(å andra sidan) är att det eg. inte finns några direkta vittnen och ingen kan ge signalement på dessa pojkar. Någon har hört att det levde om och ringde polisen, men det är mycket vaga upplysningar. Frågan är: vad är det som egentligen hände?

För det andra: vad gör en ensam pojke på 9 år ute en lördagskväll efter 23.00 (som det stod på "efterlysningen") ?? Det om något är ju helt vansinnigt!! Aldrig att jag skulle släppa iväg min dotter (som nu är 10) vid den tiden på dygnet.

De flesta kommentarerna under denna var ifrågasättande av föräldrarnas uppfostran av tonåringarna. Men jag vill även ifrågasätta föräldrarna till pojken på 9 år. Varför låter dem en sådan liten en vara ute vid den tiden? Tycker väl att det brister en hel del där också. Är det här anmält till polisen? Det får man ju hoppas.. Varför skriver man ut sådant här på facebook? Tänk om det inte har hänt, eller att det  inte var så här som pojken sa? Hur tror ni då att dessa tonårspojkar mår? Är det någon som tänkt tanken på att dessa pojkar också är barn? Att de flesta nog är under 18...? Om detta inte har hänt, så kan det bli följder för de som har spridit detta. Och om detta har hänt, låt det stanna hos polisen!! I vilket fall som helst behöver inte sådant här spridas på nätet som allmän info. Det är inte roligt för någon. Tänk på föräldrarna till dessa tonåringar som kanske läser kommentarer så som: "var är föräldrarna?? kan dem inte fostra sina barn bättre än så där??" Och så vidare... Det man inte vet, ska man inte yttra sig om. Vad vet ni om hur det är hemma hos dem? Ingen aning förmodligen.
Var vänliga och tänk efter innan ni yttrar er. Sådant här kan göra mer skada än nytta och det är inte roligt för någon.

Samma lika var det då jag för några dagar sedan sitter på samma sida på facebook och läser ett inlägg där en person anklagar två små pojkar i 6-års ålder för att vara på väg att stjäla en moped, eller liknande. Det visar sig sen att ena barnets mamma läst det där och blev ju ursinnig! Och jag förstår det. Varför inte hitta föräldrarna åt pojkarna, berätta vad man iakttagit och sen reda ut det? Varför skriva något sådant på den där sidan? Det visade sig att pojkarna bara varit nyfikna och hur kan man tro att 6-åringar tänker stjäla något sådant?? De vet väl knappt hur man startar den. I mina ögon är det en otrolig brist på respekt att lägga ut något sådant på en sida där tusentals kan se det. Åter igen. Hur tror ni att pojkarna kände sig? Och inte minst föräldrarna till dessa? Fy skäms. Sådana här kan man låta bli att hänga ut på en officiell internetsajt.

Det behövs verkligen lite mer av "det gamla goda" där man visade mer respekt, tog upp saker och ting direkt med de berörda och ibland deras föräldrar. Tänk om fler kunde tänka efter före och inte tänker efteråt. Man säger att man lär sig av misstag. Vissa misstag ska inte ens bli gjorda, om fler använde vad som finns innanför pannbenet.


1 kommentar:

  1. Dock fanns de ju bevis på övervakningskamera på OK. Men ja jag håller med i det du skriver att va gör en sån liten kille ute den tiden. Å hur som helst så ska inte sådant hända hur som helst oavsett tid på dygnet.

    SvaraRadera