lördag 22 september 2012

Vad är lycka för dig?

Runt omkring oss bombarderas vi av saker, ipad, iphone, dator, tv, nya möbler, nya kläder, make-up, sportprylar, leksaker för stora och små och mycket, mycket annat. Vi bombarderas av hur vi ska se ut,vad som är "inne" och vad som är passé och vi bombarderas till och med om hur vi ska vara!

Det värsta är nog att vi överallt ser hur vi ska vara, hur vi ska bete oss genom olika medier. Tv, internet och tidningar berättar hur man ska vara som person; omtänksam, driven, ärlig, kärriärsmedveten, hälsomedveten, omvårdande, pedagogisk. Man ska vara en älskvärd och förstående partner, en mamma som ska fostra och lära på "rätt sätt", laga god mat, sätta gränser med en fast hand och ha ett tålamod som eg inte existerar i denna värld. En kompis/vän som alltid ställer upp, finns där och kan lyssna, hjälpa och ge positiv energi. Har man en sjukdom eller ett besvär ska man vara tyst för klagomål vill ingen lyssna till och gud nåde om du inte valt rätt jobb och gör kärriär. Och även om du inte valt rätt jobb, så gäller det att hålla käft, klistra på ett leende och göra det bästa. Du har ju valt det själv. Det gäller allt. Du har valt det själv, le då för fan.

På tv existerar alla inredningsprogram, allt från tips på hur man får till det som man vill ha det till att göra om misslyckade projekt som mera ser ut som katastrofområden. Här sitter vi i sofforna, stirrar på tv:n och önskar att vi kunde göra som dem. Enda skillnaden är pengar för vi styr hela vårt liv, vår vardag och miljö av just pengar. Inkomst är viktigt och ett ständigt hysjande om hur mycket vi tjänar. Tills aftonbladet fint ropar ut på sina löpsedlar: De här tjänar mest i din kommun! Eller varför inte: Så här blir du enkelt miljonär, han/hon blev miljonär genom att... o.s.v. Panik, stress och ångest präglar den "vanliga människan" och trycket att tjäna mycket, köpa det senaste och ha det finaste hemmet påminner ständigt.
Vi läser statusen på fb. En bekant har renoverat köket, gjort om vardagsrummet eller varför inte rivit ut hela badrummet för nu ska det bli ett spa med bubbel,glamour och en värmande mysig känsla. Detta skall sedan underhållas, städas och hållas fint så nästa gång läser vi: "har städat hela huset, rensat garderober, bakat 7 sorters kakor och lekt med barnen. Nu är det dax att göra en trerätters middag för jag har bjudit hem halva kvarteret." Kul för dig. Än en gång känner sig många överkörda, de lever på annat vis, med annan tid, ork och mindre medel. Stressen ökar och ångesten över att inte klara av samma lika och vara den där underbara partnern och supermamman smyger sig sakta men säkert på. För nyss läste du i aftonbladets plus att så här göra man för att vara perfekt och arga snickaren domderar för fullt på tv. Det blir riktigt vackert. Vi sitter än en gång i soffan framför tv:n och önskar. Men du väljer ju själv, eller hur?

Eller så sitter vi och förundras över utseendefixeringen som pågår i världen. Kläder, skor, make-up. Stor byst, rundade höfter men size-zero. Hur nu det ska gå ihop... Små bröst, en begynnande kula på magen (så alla tighta toppar ser förjävligt ut), breda höfter och spinkiga ben passar inte in. Tänk om du råkar ha ett bmi på 23? Då är du tjock. Operationer, botox, träning, hälsa, ät det och ät si för då blir du så. Piller som bantar, gym som är överbefolkade och sen sitter det några stackare och klagar över kropp, sveda och värk. Men varför bry sig om dem? De har ju valt själva... Skyll dig själv, bryt ihop, bit ihop och gör nåt åt det! Lätt som en plätt. Klistra på leendet för ingen, gud nåde, ska ju behöva få se och höra hur just du har det. För normen, för medier, för alla andra tycker det är fel. Icke normalt och stressen ökar i takt med känslan av att inte duga...

Spela roll om du gör det bästa du kan, spela roll om du försöker om och om igen för i slutändan är det ändå ingen som säger "tack". 

Vad gör dig lycklig? Ärligt? Är det alla saker du köpt, det nya, moderna "som alla bör ha"? Livet i sig självt? Barnen, familjen, jobbet? Kanske det superfina hemmet du skapat med sparade slantar? Är det att hinna så mycket du kan på så kort tid som möjligt? Känslan av att vara duktig? Ett föredöme om "hur man ska vara". Du väljer själv din lycka. Eller hur var det nu...?

1 kommentar:

  1. ...att jag och de runt om kring mej som jag älskar få vara friska, det gör mig lycklig!

    SvaraRadera