torsdag 15 maj 2014

Det är valår. Året 2014.

Många diskussioner förs i landet, i landstingen, i kommuner, mellan vänner och i familjer. Politik är nog det största samtalsämnet för tillfället och jag vet inte om jag tycker det är så roligt alla gånger.
Har läst och läst lite till för att bli något insatt i alla fall, men anser inte mig själv vara någon politisk kännare och inte heller är jag så intresserad som jag kanske borde vara. Det gäller ju faktiskt min och andras framtid. Åtminstone i 4 år framåt.
Alldeles nyligen gjorde jag två olika tester för att se varåt det lutar, vilket parti som jag sympatiserar mest med. Resultatet? Jo, första testet jag gjorde visade att det lutar mest åt MP, men även rätt mycket åt S och SD, tror även att Fi var med på ett hörn. Längst ner låg M. Inte konstigt för mina tankar går inte alls åt deras håll och har aldrig gjort heller, för den delen. I andra testet var det tre partier som låg längst upp: MP, Fi och V. Dock är det länge sedan jag röstade på V och kommer så inte att göra den här gången heller för jag sympatiserar inte fullt ut med dem.

Så, hur tänker jag här egentligen? För när man ser på testerna ligger det flera partier och skulle jag kunna skulle jag nog lägga en röst på varje. Som vanligt är jag kluven i mina tankar och ibland önskar jag att det fanns ett parti som kunde stödja alla mina tankar och värderingar.
Den största frågan som är på tapeten just nu är ju invandringen som många likställer med flyktingarna, men för att göra det hela enkelt (mest för mig själv), så kallar jag alla för invandrare, oavsett hur och varför dem kom/kommer hit.
Invandringen:
- Jag är inte emot att det kommer folk hit.
- Jag är dock emot att vi inte har plats, råd eller tillräckliga kunskaper att hjälpa dem som har kommit och kommer att komma hit. Så, vad då göra? Jo, det handlar ju om integrationspolitik. Det vill säga att om vi tar in folk, så ska det finnas rimliga bostäder åt dem, de ska ha vård, skola och omsorg, samt jobb. Enkelt uttryckt, lika för alla som sätter sin fot i det här landet. Problemet är dock att detta inte finns och stora brister gör att dessa människor inte alls får det dem är i behov av. Eller många i alla fall.
Bostäder. Om vi bygger en drös bostäder för att rymma alla, vad händer då med naturen? Vad händer med djuren? Med lantbrukarna? Med skogen? Allt sådant som vi faktiskt lever av? Självklart förstår även jag att allt inte kommer att försvinna, men med den mängd människor vi är idag och i och med att antalet ökar, ju mindre av natur och djur får vi. Så. Kontentan av det hela blir givetvis att vi måste importera maten vi äter = inte ett dugg miljövänligt och knappast ekologiskt heller eftersom det blir en "massproduktion" där vi manipulerar maten för att djuret, eller växtligheten ska öka fort och jag tvivlar på att det är nyttigt. (Sker redan idag, men mer lär det bli!)  Det innebär att vi inte kan släppa ut våra barn i skog och mark, för den finns inte heller längre.
Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på de människor som lider nöd. Som lever i misär, i krig och förstörelse. För vad händer med dem om vi inte kan hjälpa till?
- Jag är även emot att vi skickar hem de som varit här i många år. De som inte längre får vara kvar fastän de integrerat sig i samhället med jobb och skola. Varför? Onödigt!
- Jag är dock för att vi skickar tillbaka de som inte är svenska medborgare om de begår ett mer allvarligt brott så som: våldtäkt, rån, grov misshandel, mord och dråp. Typ de brott som här i Sverige ger fängelse helt enkelt. Jo, jag vet. Det är många som kommer skrika rätt ut och kalla mig både det ena och det andra. Men jag tror även på hårdare straff, så därmed är min tanke som sådan. Och till saken hör att om man för en betydligt bättre integrationspolitik, så kanske man slipper denna mängd av brott. För som jag anser det så är det många som inte vet vad som gäller i det här landet. En bra början är ju att visa/berätta att även här finns det lagar och regler, som gäller ALLA. Oavsett. Här finns det också något som kallas rätt och fel.
Samtidigt så tänker jag så här att vi kanske tar in för många för att hinna hjälpa alla? Eller? Som jag ser det är det så många som faller utanför samhällets ramar och liksom inte vet vad och hur dem ska göra/bete sig. Konstigare än så är det inte... Jag tänker som så här: låt säga att vi har en stor skolklass med barn i lägre ålder. En klass på typ 25-30 stycken. I denna klass finns det individer som behöver extra hjälp för dem kanske har det svårare än flertalet andra. Men det finns inte resurser. Kanske är det så att det inte finns tillräckligt med pedagoger? Eller pengar. Vilket är den vanligaste orsaken till att resurser inte sätts in. (Har varit i den sitsen själv.) För över detta på invandrarna/flyktingarna. En stor grupp som kommer in i landet, låt oss säga varje månad, och de får inte de resurser som de borde få. För att? Det finns inte pengar till det, utbildade personer som kan och vet sin sak, bostäder, lokaler... Listan kan göras lång. Tillbaka till klassrummet. Dessa individer som inte får hjälp, vad händer? Jo, oftast händelser som är mindre positiva.... bråk, störningar, avstängning, otillräcklig utbildning som senare leder till arbetslöshet. För över detta på invandrarna/flyktingarna... Förstår ni? 

Vad kan man då göra istället? Hur ska vi få det till att fungera? Ska vi ta in fler? Mindre? Lika som nu? Hjälp i deras länder? Bistånd? Ärligt talat förstår jag inte hur det ska gå till. I samma tankebana tänker jag på de som redan bor/befinner sig i det här landet och behöver hjälp. Oavsett om du är svensk medborgare, illegal person i landet, asylsökande... Alla dessa som behöver vår hjälp, varför får inte dem hjälp i första hand? Jag menar, dem är redan här. Jag begriper inte hur vi ska kunna hjälpa fler om vi inte kan hjälpa de som redan finns? Är det någon, helst något politiskt parti, som kan förklara för mig hur vi ska göra?

Men det finns så oerhört många fler frågor, som jag personligen brinner mer för. Anledningen till att ovanstående fråga inte är största intresset (även om det står först), är för att jag anser det vara på tok för svårt. Säger jag stop till mer invandring är jag rasist och empatistörd, säger jag ja till mer invandrare/flyktingar säger jag samtidigt välkommen till ett land som inte kan hjälpa dig. Typ. Och det tycker jag personligen är elakt.
Mina andra tankar? Jo, vården, skolan och miljön är dem tre jag brinner för! Framförallt de två första eftersom jag har en dotter som börjar årskurs 4 och jag själv jobbar inom landstinget och ser vad som händer i vården.... Miljön är oerhört viktig! Rena vatten för friska fiskar som vi törs äta, skog för bildning av syre och hem till djuren. Djur som mat, men även spridning av pollen och frön (= mer natur). Lantbruk till kött, mjölkprodukter, ägg och annat som produceras. Gärna ekologiskt med inga gifter eller tillsatser i det vi stoppar i oss. Vindkraft och solceller till energin för att spara på den natur vi har. Återvinning och kapa ner på de sopberg som finns. Återbruk av gamla ting. Ja, listan kan göras lång. Största anledningen till varför jag tänker på miljön är för att jag vill lämna jorden till våra barn, barnbarn, barnbarns barn... så ren och grön som möjligt går! Tyvärr är jag lite dubbel hära... för bilskatten vill jag inte ska höjas, men det beror på min egen personliga ekonomi och för att jag helt enkelt måste ha bil i dagsläget. Men gör lokaltrafiken bättre och jag väljer den! Eller varför inte starta upp botniabanan som det varit tal om? Tänk en linje mellan fyrkantens städer? Vilken pendlingsmöjlighet och ett mindre användande av bilar? Yeey! Ja, det är en djungel av tankar och funderingar. Och jag vet att alla mina kan man ifrågasätta och argumentera emot...

Vården. En mycket viktig fråga. Bättre äldreomsorg kan ju vara en bra början. Och mer folk inom vård och omsorg. Men då behövs mer kapital och hur man fixar det? Ja, det överlåter jag åt andra. För det är något jag inte är ett dugg insatt i! Samma lika gäller skolan. Mer personal, mindre klasser, mer resurshjälp till de som behöver. Jo, alla har rätt till vård och skola. Oavsett om du är svensk medborgare eller inte.

Jag tänker lite på allt som har hänt med Sverige under de snart 8 år som "dem blåa" har haft makten. Och tycker inte om det. Det här med jobb exempelvis. Man säger inom politiken att det behövs mer jobb och jo, det är sant. Men hur? Hur skapar man mer jobb? Utbildning ropar en del. Men efteråt då? Finns jobben per automatik om du utbildar dig? Dessutom så är det inte mycket till pengar du får under utbildningens gång... Och så ska du betala tillbaka allt med en ränta så hög att man börjar grina då man ser siffrorna. Varför har man sålt ut stora företag från landet? Vad händer då? Jo, jobben försvinner. Vad händer med dem som jobbade på dessa företag? Arbetslöshet. Då har man fört in FAS3. Men snälla! Där har du sämre ekonomi än när du studerar. Typ. En idé är ju att försöka behålla företagen i Sverige. Sänka arbetsgivaravgiften, sänka inkomstskatterna, höja för höginkomsttagarna, sänka moms på maten (så det blir något billigare att äta), beskatta de företag som är miljöfarliga, låt de som vill gå i pension göra det så de unga får jobben. Låt exempelvis vården anställa fler så arbetsbelastningen minskar, vården blir mer trygg och patientsäker. Sänk löner till "höga chefer på höga positioner". Vem fan behöver 100 000 i månaden för att leva?? Vad mer kan man göra? ... Bygg ut infrastrukturen - ger mer jobb. Fler och lite billigare bostäder. Bättre pendlingsmöjligheter. Det finns så oerhört mycket man kan tänka på och göra. Men det är klart, i min värld är det kanske lite väl enkelt och i verkligheten inte så värst.

Politik är förjävligt rent ut sagt, men nödvändigt för att allt ska fungera. Jag har så många tankar, frågor och funderingar att jag inte vet varken ut eller in. Dessutom anser jag att alla partier, oavsett, lovar och kan inte hålla nåt. De berättar inte HUR saker och ting ska göras. Exmpelvis: hur ska vi hjälpa alla som kommer till Sverige? Vad har våra insatser för konsekvenser? (tänker på ex. miljön som skrivet ovan). Hur skapar man jobb egentligen? Vad är rimliga löner? Vad är rimliga skatter? Och hur ska dem fixa det? HUR?
Jag vill veta vad dem tänkt, varför dem tänker så och HUR man tänker nå målet, samt vilka konsekvenser det kan ge i framtiden. För som jag lärt mig är att allt man gör, alla sina handlingar har och får sina konsekvenser och efterverkningar. Vissa riktigt dåliga och vissa mindre bra....En del faktiskt helt okej.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar