Midsommarafton är ju något som går mycket långt tillbaka i tiden och givetvis, som med mycket annat, har traditionen ändrats och idag dansar man runt en löv- och blomklädd stång och sjunger små grodorna. Äter sill och dricker snaps. Vissa ställen kör ju lite mer traditionellt och tar på sig folkdräkten också.
Historiskt, vad man firade och varför och när, går lite isär och egentligen finns det inte några direkta skrivelser om detta. Man pratar om midsommarblot, men det är mycket osäkert. Midsommarafton är den dagen då dygnet är som längst, sommarsolståndet. Det var en form av soldyrkan. Det finns även historier om att midsommarstången skall representera en fallossymbol som befruktar moder jord för god skörd till hösten. Senare har kristendomen tagit sig in även där och gjorde om firande till att helga Johannes Döpare som sägs ha fötts 24:e juni. Sen har det drällt på i många århundraden där kristna och "hedner" har firat midsommar, eller Johannes Döpare dag, för att 2003 (alltså för 11 år sedan) ändras till att Johannes Döpares dag firas söndagen efter midsommar och denna tid har då fått namnet Skapelsen i den nya Den svenska evangeliboken.
Och rätta dagen att fira Midsommar på är givetvis vid årets längsta dag som oftast infaller 21:a juni, det vill säga på sommarsolståndet.
Med detta hoppas jag ni alla får en riktigt mysig Midsommarafton! Äter gott, mår gott, dansar runt stången, leker lekar och fylls av visdomen att inatt går inte solen ner. Åtminstone inte här uppe i alla fall ;-)
Själv börjar jag mina nattpass idag, men tänker fira en stund på e.m. Skall bli skoj!
(bild lånad fr google)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar