torsdag 30 oktober 2014

Lite allmänt blandat och så där

Förra veckan fick jag något som gjorde mig varm i kroppen, glad i hjärtat och minnena av en svunnen tid kom tillbaka.
Jag fick ett 14 år gammalt handskrivet brev ifrån en nära vän som då befann sig i Paris. Tyvärr hade det kommit i retur och sedan hamnat bland hennes gamla franskabok. Utan att öppna det, utan att veta vad hon själv hade skrivit, skickade hon det till mig. 14 år senare. Så mycket vi tänkte på, så mycket vi var med om, fast på olika sätt. Jag log och jag kände hur tårarna trängde fram. Så många minnen...
Jag tänker spara det här brevet och när min älskade vän tänker komma och hälsa på (fast jag kan ju faktiskt ta tummen ur det berömda och se till att fara själv!) ska hon få läsa sina ord från den tid då livet tedde sig i en helt annan dager.

Idag är det den 30 oktober och imorgon är det Halloween, för de som har valt att fira denna högtid. För två år sedan publicerade jag ett inlägg där jag hade tagit reda på om det fanns likheter mellan Halloween och Allhelgona, som då infaller på lördag och söndag. Och ja, det finns det. Här kan ni läsa om vad jag hittade: http://annawesterlund.blogspot.se/2012/11/halloween-allhelgona.html
Jag gör inget i år eftersom jag jobbar, fredag till söndag. Men sen är jag ledig en hel vecka!! Som jag ska njuta och göra nytta den veckan. Behövs verkligen... storstäda kök och badrum står på listan och handla lite julklappar, se vad som behövs i nya juldekorationer (inte så mycket för jag har lyckats samla på mig en hel del!) och annat. Ska bli skoj. Hoppas bara att vi får vara friska. Men tjohalia ska fira imorgon. Hon är bjuden på fest! Hon skickade en bild igår kväll på en sminkning där hon gjort ett sår. Hon är superduktig! Ska fråga om jag får visa bilden här.

Tankar på en ny hund finns fortfarande och har väl blivit starkare än förr.... jag vill så hemskt gärna ha en fyrfotad, hårig vän som håller mig sällskap under dagarna. Hittade en omplacering som verkade mycket intressant..inte en jakthund dock, men en som jag tror skulle passa våran familj. Jag  är öppen för omplacering eftersom att ibland kan det vara skönt att "skippa" valptiden. Dessutom är det lättare att komma överens om en prövotid. Med en valp gör man ju liksom inte så.. provar i några veckor, ångrar sig och lämnar tillbaka valpen. En vuxen en hund däremot, där går det alldeles utmärkt! Man kan ha hunden i några veckor, en månad och se om den passar. Nåja. Min andra hälft bör ju vara med på noterna också och det är lättare sagt än gjort...

Nä. slut på tankar för denna gång! Nu är det dags att göra lite nytta. Typ helgstäda, vattna blommorna och kanske "fixa till" mig själv lite också?
Lev å må alla underbara tills vi hörs nästa gång!
Tjingeling

lördag 25 oktober 2014

Första natten gjord

Nattpass 1 av 4 gjord och natten som kommer innebär 11 timmar istället för 10. Vems påfund var det att ha sommar och vintertid?... suck...Och inte får man extra betalt heller.
På tal om annat så har jag inte loggat in på facebook sedan i söndags. Snart en vecka. Första dagen kändes det konstigt, men nu helt ok! Har inte heller instagram så det är bara bloggen som jag skriver på. Fast jag funderar på att slå igång messengern i alla fall för att kunna ha kontakt med de som jag inte har nå nummer till. Jaja. Tar det beslutet sen idag för nu vill jag sova.
En bra dag önskas er alla!
Tjingeling

torsdag 23 oktober 2014

Äsch då!

Jag hann inte ta kort på tjohalia innan hon for. Trots att vi steg upp en stund före vi brukar så hann jag inte... Får hoppas det är kvar då hon kommer hem i e.m så ska jag ta kort och visa er.
Hon vill ju vara som en monster high, så jag gjorde två rejäla, oläkta ärr över ansiktet med hjälp av krita. Sådan man ansiktsmålar med. Hon blev då nöjd och med tanke på den knappa tiden, så blev det bra!

En liten parantes: Niclas tyckte skorna var bra, men det är något liten storlek. Han har tagit en storlek större än vad han har och jag har tagit den jag brukar ha. För båda sitter skorna perfekt med vanlig socka, så en tjockare en... går inte. Men, man kan ju köpa tunna yllesockar och ta på sig om det är kallt ute och ärligt talat tror jag dem där skorna fixar rätt många minus ändå.

onsdag 22 oktober 2014

Skolan ska vara kostnadsfri. Eller..?

Under en tid har jag funderat kring det här med skolan och att den ska vara kostnadsfri. Varför säger man så då den inte är det?
Jag har köpt ett underställ åt min dotter som hon framförallt ska ha på gympan för den är ute till efter årsskiftet. De bygger om deras gympahall. Skridskor köpte jag i vintras för det ska dem ju ha på idrotten och lära sig. I år måste jag nog kolla om nya skidor... shit... Gympaskor för de gånger dem är inne på idrotten. Och så alla dessa utflykter som sker varje läsår där fika medtages. Typ. Frukten som ska med varje dag till skolan, inte nödvändigt, men min dotter äter tyvärr inte all mat på skolan...
Sen så kommer då det här: "kom så du vill dag" på skolan. Imorgon. Där de får klä ut sig för snart är det Halloween och på fredag går dem på höstlov. Dagen ska till en liten del spenderas i "uppis" där niorna har ordnat lite Halloween stämning. Barnen får ta med sig nåt att förtära eller så typ 20 kr för att köpa nåt där. Men det är upp till föräldern.
Tror ni min dotter vill komma till skolan och inte vara utklädd? Eller inte ha med sig pengar för att köpa nåt? Tror ni det är nåt barn som inte vill? Och om det är det, känner sig säkerligen detta barn sig utanför.
Tjohalia hade bestämt sig för vad hon skulle ha på sig imorgon. 21.15 säger hon att nä, det blev ju inte bra. Och jag, trött och utmattad mamma, ska hitta kläder som duger till ändamålet. Lätt? Tror inte det. Nu ska hon ju vara typ en monster high, så det blev nå tights, en kjol och överdel. Peruk har hon och måla nåt ärr eller två ska jag göra imorgon.... men suck vilken tid det tog!
Så nu sitter jag här, väldigt irriterad. Varför?? Sådant här kan väl ändå skötas utanför skolan där barn inte behöver känna sig utanför för att föräldrarna inte har råd med utklädnad, råd med att skicka med varken fika eller pengar.... Och kanske inte tiden att fixa barnet på morgonen.
Jag vet. Det här är inget tvång, men vilken 10-åring vill inte det här?!

Nåja. Ny dag imorgon och jag får göra mitt bästa så hon känner sig nöjd. Hon vill ju inte vara "äcklig" eller "skrämmande", utan snarare lite "elegant". Söta unge!

Supernöjd med footway

Översta är mina nya walkingskor, fodrade och ska användas nu i vinter. Tre par av dem nedre, ett till Felicia, ett till mig och ett till Niclas. Jag och Felicia tycker dem är super bra och nu är det bara vänta på vad Niclas tycker. Han har inte kommit hem än. Bra pris, snabb leverans, bra storlekar, fri frakt.. bara toppen!

måndag 20 oktober 2014

Ny hårfärg

Har provat en ny hårfärg från loreal. Den är i mousse form och ska vara lätt att applicera och i övrigt är det precis som alla andra färger.
Provade en som är ljus koppar.
Positivt: behöver ej skakas. Lätt att applicera.
Negativt: fastnade inte som jag ville och det behövs en omgång till.

Få se om jag provar den igen, men tänker använda den andra förpackningen också och se om det blir bättre.

Strax iväg på första nattpasset av andra!
Tjingeling

En välbehövlig paus från det "nya sociala"

Så här är det: jag har tagit en paus från facebook. Anledningen? Enkel. På senaste tiden har jag märkt att jag inte kan låta bli att gå in där,"kolla läget", skriva en status och hålla mig up to date. Till och med då jag sitter och pratar med en vän, öga mot öga, så kollar jag mobilen. Vad är felet? Det är verkligen till att vara beroende. Och som min bror skrev: varför kan man inte göra som förr? Ringa, sms:a eller bara åka förbi för att se om den man vill hälsa på är hemma?
Varför har jag och många med mig, blivit så beroende av en sida, av att ha sådan koll och få känslan av att kontrollen (eller nåt annat) liksom glider en ur händerna för att man inte kollar läget på facebook? Vad gjorde man förr? Och hur gjorde man förr?
Där är anledningen till att jag gör ett uppehåll. Kontot är kvar, jag är kvar där, men min tanke är att inte gå in där på ett tag. Har till och med loggat ut från appen på mobilen så att jag inte får några aviseringar.
Nu på morgonen kändes det lite udda att inte gå in på facebook, det första jag brukar göra. Men nu, dryga timmen efter att jag vaknat, känns det helt ok. Får se hur länge det varar och hur länge jag klarar att vara utan...

Så, jag vet att det inte är så många som läser bloggen om jag inte publicerar på fäjssidan, men jag kommer ändå att skriva nåt inlägg då och då. Kika gärna in här!

Nu tänker jag fortsätta min måndagmorgon med kaffe och nyheterna. Sedan försöka mig på att färga håret med en ny färg. Spännande! Skriver om det sen då jag har gjort det. Kanske en bild på resultatet också? Ja, det får vi se. I övrigt blir det vila och så lite som möjligt att göra idag då jag går på kvällspass 1 av 2. Har en mindre rolig period framför mig: jobba idag och imorgon. Sedan fredag till och med måndag. Ledig 3 dagar och jobbar fredag- söndag... Men efter det ledig en hel vecka. Yeey! Det lär behövas för det här känns rätt "hattigt".

En god morgon och en bra dag önskas er alla!

tisdag 14 oktober 2014

Landstinget i ett nötskal. Dags att söka nytt??

Det här med nytt jobb ligger rätt nära till hands. Ett nytt jobb, eller till och med ett helt annat yrke. Tänk att det ska vara så svårt för politiker och "höjdare" att låta bli sådant dem inte har med att göra? Felprioritera, tänka ologiskt och tro sig veta bättre än det som faktiskt redan vet?

Idag ser det ut så här: (på ett ungefär) Vi har en dagsköterska på våran avdelning. Hon är bra och hon gör det hon ska och säkerligen mer därtill. En av uppgifterna hon har åtagit sig (tror jag då i alla fall, men det brukar vara hon som gör det i alla fall) är att korrigera vårat schema. Det vi gör är alltså att lägga en s.k önskerad, ett schema till oss själva som vi önskar ha det de nästkommande 5 veckorna. Över jul och nyår är det 10 veckor och över sommaren 15 veckor. Vid ett visst datum ska vi ha lagt klart och sedan skall det korrigeras så att det finns tillräckligt med folk på alla passen. 
Än så länge anser jag att det har fungerat rätt ok. Visst, ibland kan det bli ändringar man inte vill ha, men ibland blir det till det bättre. 

Nu har då landstinget och närsjukvårdschefen tyckt att detta tar tid och kostar pengar. De vill att vi ska ha fasta schemarader och det ska läggas av en person. Denna person ska alltså lägga för alla. Alla. 
Det som också har kommit till min vetskap är att det finns en del personer som då har bidragit till detta. Tydligen är det en del (måste ju vara rätt många med tanke på att det är en stor del i deras beslut) som klagat hos enhetscheferna för att de inte har fått sin önskerad. För att de har känt sig tvingade att göra nåt turbyte det inte vill. Men hallå?? Man kan inte alltid få sin vilja igenom, men hey! Nu blir det ju som ni vill, Grattis.

I värsta fall så blir det även ändringar till att vi måste jobba varannan helg och de problemen vi istället kan stå inför är bland annat en massa byten, som kan bli svåra och svårigheter att ta ut ledighet. 

För min del kan det här resultera i att mina jobbhelger förläggs till de helger jag har Felicia. Vilket innebär att jag aldrig får vara med henne. Fast det är ju lindrigt för det går ju att byta helg och hon är ju så pass stor nu att det säkert går smärtfritt. Andra scenariot är att jag kommer få jobba varannan helg, Alla helger jag är barnledig. Som det är nu kan jag emellanåt få en helg som är både ledig från barn och jobb. Det här känns ju mindre roligt... Visst, jag gör ju sällan nåt under de helger jag är både ledig och barnledig, men ibland känns det som att jag behöver dessa. För att få andas ut och samla kraft.

Man kanske skulle ha haft en omröstning i landstinget om det? Bland oss som faktiskt jobbar på golvet? Jag menar, det bör väl råda nån form av demokrati och rättvisa även inom landstinget och vården?
Tankarna på något nytt blev med ens rätt många och starka... Men det återstår att se hur det blir. Det är ju omöjligt att sia om framtiden och hoppet är ju det sista som lämnar en. Eller hur?




lördag 11 oktober 2014

Fyller snart... euhm... 24..?

Lördag, helg, barnfri och ledig för en gångs skull. Känns helt ok! Sov i nästan 12 timmar inatt, men kanske inte så konstigt då jag vakade av igår och slumrade endast ett par timmar på soffan,
Jag fyller år på onsdag, men har inte tänkt att fira nåt. Det blir inge fika, ingen tårta eller fest av något slag. Utan bara en vanlig dag. Dessutom går jag på nattpass 1 av 2 då. Men idag tänker jag göra en trerätters middag till mig och Niclas, typ som att fira. Eller för att jag är grymt sugen! Det blir hemmagjord skagenröra på toast  till förrätt, ölbräserad älgstek med rotsaker i ugn till varmrätt och till efterrätt vet jag inte än. Men jag tror det blir köpes pannacotta. Ids inte göra det också. Imorgon funderar jag på att steka lax och gratinera toppar av potatismos till middag. Mums! Det är nog bland det godaste som finns. Så, med andra ord kommer helgen gå i matens tecken. Ibland önskar jag att de här "matilen" jag får skulle komma oftare och vara längre. Tyvärr brukar det bara hålla i sig några dagar.. Men, men. Bara passa på då det händer.

I övrigt ser det väl ut som vanligt på hemmafronten. Jag har äntligen, nästan, blivit kvitt den här envisa och hemska förkylningen. Förhoppningsvis kan jag göra ett ordentligt träningspass nu i början av kommande vecka. På tal om träningen så går den också framåt. Märker att jag är "stadigare"i ryggen efter alla yogaövningar jag gjort och i allmänhet är jag betydligt mer pigg. Där förra veckan, i början av förkylningen, satte herr fibro igång att retas med mig rejält. Jäklar va ont jag hade i kroppen. Genast blev jag ledsen och nedstämd. Trodde att det skulle hålla i sig och att ett hemskt skov skulle vara i antågande. Men så gjorde jag lite yogaövningar efter ett par dagar och blev betydligt bättre i kroppen. Fantastiskt! Tänk om det blir som jag hoppas? Att min kropp blir bättre och bättre. Att jag så småningom ska kunna slippa få så jäkla ont? Bara hålla tummarna.
När vi far å handlar på en liten stund, tänker jag fara förbi antingen hälsokostaffären eller ett apotek och köpa på mig lite d-vitamin bland annat. Dax att börja äta tillskott så vintern inte blir så jobbig.

Ska försöka ta lite bilder på maten i e.m så ni får se vad vi äter. Men kommer inte att lova nåt då jag har en tendens att bara njuta av maten och glömma bort att ta kort. Som det eg. ska vara då.

Ha en underbar helg!
Tjingeling

fredag 3 oktober 2014

Förkylda tankar en vanlig fredag

Ett tag sedan jag uppdaterad på bloggen, men så kan det bli emellanåt! Kan ju inte hålla på hela tiden, blir ju ingen spänning då. Hehe.. Nä, skämt å sido. Anledningen är ju enkel: har inte haft nåt att skriva och eg. inte nu heller, men tänkte att det går ju inte att vänta hur länge som helst. Typ.

Har funderat en hel del på sistone. Mestadels på jobbet. Vet inte riktigt vad jag vill och många gånger går tankarna till att jag inte ens vet om jag vill vara sjuksköterska längre. Fast det kanske bara är en svacka..?
Under den här veckan har det varit extra mycket tankar, men det är för att jag i lördags natt utvecklade snuva och sen en kraftig och energiuttömmande förkylning. Har alltså varit sjuk sen i söndags, eller ja, kraftigt förkyld i alla fall. Så det har ju då gjort att det hittills har blivit tre sjukskrivna dagar (nätter) varav en karens... det suger. Det kostar. Inte undra på att man aldrig vill vara hemma och sjuk. Nästa månad blir lite mer fattig än vanligt.
Så vad skulle jag vilja göra annars då? Tja... så långt har jag inte tänkt. Men en dag kanske det dyker upp nåt intressant och roligt! Kan ju om inte annat ta tjänsteledigt och prova på nåt och passar inte galoscherna, då är det ju bara till att återvända till mitt jobb. Det som hindrar mig lite är att jag inte törs. Jag törs inte sprida ut mina vingar och prova dem. Varför är jag så feg? Vad har jag att förlora på att åtminstone söka, leta och prova? Tror det handlar lite om att jag är bekväm. Jag vet vad jag har och det ger mig en trygghet. En trygghet i att kunna göra annat och veta att jag har ett jobb att gå till.

Detsamma gäller det mesta i mitt liv numera. Att jag inte vågar. Jag är bekväm, jag är "trygg" och jag liksom hänger bara med..Tankarna på en ny hund blir bara fler och fler. Jag känner att jag verkligen vill ha en ny kompis, Varför vänta? Och på vad? Jag vill leva här och nu och det jag tycker allra mest om att "syssla med" är just hundar och andra djur. Har kommit fram till att mina intressen sträcker sig så långt som till.... ja, precis. Hundar. Haha.. Önskar att jag haft något annat också och visst tycker jag om musik, böcker, filmer, serier, människor... och så vidare. Men det är ju intressen som liksom eg. inte är sådana intressen att jag pratar mycket om dem, eller är aktiv i, eller...ja, ni förstår vad jag menar va? Tänk om jag haft typ skidor, skridskor, rida, köra rally... ja, nåt! Men inte det. Inget. Zipp. Nada. Förutom djur.. och framförallt hundar.
Minns ni inlägget om att jag fastnat för flatcoated retriver? Sitter och kikar på blocket och ser två urgulliga valpar (flattar) till salu och fy tusan så sugen jag blev! Åtminstone på att fara å hälsa på... till att börja med. Tycker inte man ska välja hund baserat på en annons. Jag tycker man kan hälsa på dem och se hur dem har det först. Och dessutom är det ju viktigt att man känner det är ok med föräldradjuren och att valpen är intresserad av en. Eller hur? Meeen... ååååh... vill så gärna. En fyrfota, lurvig, mysig vän.
Fast det är lite lika här. På nåt udda sätt törs jag inte. Vågar inte ta steget ut och fara å hälsa på hos olika uppfödare. Rädd att jag ska göra fel. Rädd att det i slutändan kanske blir så pass illa att det inte fungerar med en ny hund.. Jag vet inte. Och i nästa andetag tänker jag: varför inte? Vad är problemet? Du fixar det! Lev här och nu! Inte igår, inte imorgon, inte om 10 år. Nu!