måndag 30 juni 2014

Mellan hopp och förtvivlan

Nu är det över 20 timmar sedan jag sov och jag har dessutom jobbat 10 timmar natt. Kan meddela att jag är så trött och slut...
Varit med Smoke till veterinären idag. Först togs det röntgenbilder som visade kraftigt inflammerade lungor. Tyvärr troligen även en tumör, men det gick inte att se ordentligt med allt det inflammerade... Sedan togs det prover. Lever och njurvärden bra, sockret bra, men det visade givetvis en väldigt kraftig inflammation. Så han blev insatt på antibiotika, i tablettform. Och nästa vecka, på onsdag, är det ny röntgen som gäller för att se om det kan vara en tumör ändå.
Så nu är hoppet högt om att det "bara" är en lunginflammation, men de förtvivlade tankarna gnager inom mig... Har länge trott att det är nåt med han som jag inte kunnat sätta fingret på. Periodvis, inte alltid.

Nä.. nu ska jag försöka vila ett par timmar innan tjohalia kommer hem... en tung dag det här.

lördag 28 juni 2014

Hoppas det inte är nå allvarligt...

Det är många som som frågat hur det eg. är fatt med våran älskade jycke och ärligt talat har jag ingen aning om vad det är som fattas honom. Men jag tror att jag kanske har det i alla fall...
I början av juni, 4:e, för att vara exakt började han att hosta. Massor! Han fick upp en hel del bloblandat slem... Jag tappade räkningen på pölarna inomhus, men runt 15-20 stycken torkade jag upp + att det kom en massa ute också. Ringde givetvis till veterinären som genast sa "kennelhosta", vilket jag också trodde. Tänkte efter om han träffat nån hund som kunnat smitta honom, men kunde för mitt liv inte komma på nån. De hundar han har träffat senaste 2 månaderna går att räkna på en hand. Och ingen av dem har vart sjuk. Visst kan de säkert bära på det och inte visa symtom, men samtidigt är ju det rätt ovanligt.
Hostan avtog något under natten och han slutade hosta upp en massa slem. Redan andra dagen åt han som vanligt och mådde efter omständigheterna rätt okej.
Efter sunt förnuft så blev det bara vila och göra behoven ute på gården under de följande 10 dagarna. Då hade som hostan släppt helt. Började att gå korta och lugna promenader, en per dag, men tog nån vilodag däremellan. För ganska precis 2 veckor sedan matvägrade han. Vilket så klart är oerhört ovanligt, så pass ovanligt att det nog aldrig har hänt. Han är ju kastrerad sen han var 15 månader gammal och ett stort matvrak. Han äter liksom allt. Allt som han inte ska äta heller. Det däremot har ju blivit mindre av sedan han kom upp i åldern. Han åt inget på ett par dagar och sedan åt han som vanligt nån dag. Och så var det dryga veckan. De senaste 5-7 dagarna har han endast ätit ca 1-4 dl per dag (han äter 8-10 dl), d.v.s ungefär hälften. Ingen hosta, ingen diarrée och dricker bra med vatten och kissar som han bör. Sen så har han varit otroligt slö och sovit massor senaste veckan. Jag provade gå en lite längre promenad i sakta mak i onsdags för att se om det var därför han inte ville äta. Det hjälpte inte. Vi har tänkt igenom alla möjligheter som exempelvis stopp i tarmen, ätit nåt olämpligt och så vidare. Dock är det så att när han har ätit så har han bajsat. För den som nu vill veta. Och helt normalt.
Vändningen till det sämre kom under torsdagen. Då jag steg upp efter att ha jobbat natt ville han knappt vakna. Viftade knappt på svansen och var oerhört loj. Bukandades till viss del och mådde verkligen inte bra! Kollade igenom hunden men kunde liksom inte hitta nåt direkt och blev än mer oroad. Jag funderade kring hjärtproblem, cancer, diabetes.. ja, allt! Men hittade ingen bra info på nätet och inget stämde liksom. Inte heller att han skulle ha stop i tarmen eller ätit nåt olämpligt.
Igår på morgonen ringde jag veterinären. De hade ingen tid förrän på måndag och ville att jag skulle se om han hade feber. Tyvärr hittade jag inte en av tempmätarna, men efter ett tag dök den upp. Mitt framför ögonen, ni vet. Klassiskt. Han hade ju givetvis feber, 39,7... efter 40 och vid 41 är det allvarligt. Tro att jag inte sov nå bra under gårdagen! Fy så orolig jag var.
Vi vet fortfarande inte vad som fattas honom, men idag har han då bajsat 4 gånger. Inte mycket, men det ser normalt ut. Han har inte ätit, men tempen har sjunkit till 39 i alla fall. Så lite mer positiv är jag då. Får se hur morgondagen blir. Han har även skuttat runt lite på gräsmattan idag och var uppriktigt mycket glad då jag kom hem imorse efter mitt tredje nattpass.

Allt det här har ju gjort att jag sover skitdåligt. Har endast sovit 5 timmar idag, så nattpasset blir intressant... Har mitt sista i morgon och tackar för det! Nu behöver jag verkligen några dagars ledighet. Funderar på att inte sova nåt måndag och tvångsvända tillbaka dygnet. Har ju tid kl 9 hos vetten. Nu hoppas jag nästan att det är kennelhosta han har sviter ifrån.. tänk om det är nåt mer allvarligt? Han är ju lite gammal nu och en stor hund.
Ni får hjälpa mig att hålla tummarna att det är "lätt fixat"!
Må så väl nu alla underbara där ute i stora världen <3

fredag 27 juni 2014

Snälla. Stanna ett tag till.

Mitt i natten och jag har ett hjärta fyllt av oro och sorg. Känner mig nedstämd, ur balans och nästan bortkommen.
Varför? Varför ska dem bli gamla? Kan jag inte få ha honom kvar i några år till?
Kanske jag inte ska ta ut nåt i förskott. Kanske det inte är nåt allvarligt. Kanske det bara är en svacka, något som går lätt att hjälpa bort. Så många kanske, för lite vetskap.

Ena delen av mig vill kolla upp vad det är, göra något åt det och sätta in full behandling oavsett vad det än är. Bara för att få behålla ett tag till. Lite längre..
Andra delen av mig säger att det bästa är att låta det vara, låta tiden ha sin gilla gång och när det är dags, låta honom somna in och sova i evigheten. I lugn och ro.

Jag hoppas att det inte är nåt att oroa sig för. Jag hoppas att det är något tillfälligt. Jag hoppas att snart skuttar han som vanligt igen, som en liten scooby-doo. Min älskade jycke. Hoppet är det sista som lämnar en, eller hur det nu var.

Givetvis behöver ni som läser en förklaring och nej, han är inte döende. Hoppas jag. Men dålig. Slö, likgiltig, äter knappt, sover mycket... ja,en drös med symtom. Ska ringa veterinären i morgon. Kanske får jag mer klarhet i vad som fattas honom. Älskade jycken!

onsdag 25 juni 2014

Projektet fullbordat!

Nu äntligen är det helt klart med köksmöblerna! Och jag nöjd. Mycket nöjd. Så här ser det ut nu då: (det är inte bästa kvallan på bilderna.. )



Så här ser det ut utan något alls. Detta gjorde vi igår.


Med stolsdynor.


Stolsdynorna är i en mörkgrå färg. Passar perfekt! :-)

Köpte en duk i samma färg som får pryda bordet.


Helt färdigt! För nu i alla fall. Har väl tänkt nån blomma på bordet som ser bättre ut än det som är. Som vanligt ser det ju bättre ut i verkligheten än på bild.  Bara resten av köket kvar då... hehe... eller så inte :-P


Nu ska jag göra annat och kanske få mig lite vila. Idag kliver jag på natt 1 av 5.. pust! Det lär ju bli jobbigt. Vet att jag har problem med att jobba så många nätter åt gången, men det får lov att gå!
Tjingeling!


tisdag 24 juni 2014

Dagens "to do list"

Gjort en gedigen lista på vad jag ska hinna göra idag... visst är det otroligt va? Att jag aldrig bara kan vara ledig? Men så är det om det inte ska vara alltför mycket att göra under de dagar jag jobbar... tyvärr... För inte har jag då hjälp av nå tomtar inte.

Listan

Städa: dammsuga, skura, torka ytor i kök och badrum, renbädda våran säng och tvätta lite.
Fixa middag
Plocka upp hundskiten från gräsmattan
Vattna blommor och odlingar ute
Gå på en promenad med hunden
Duscha hunden (mycket nödvändigt då han både hårar och är skitig)
Och så fira Simon, min systerson som fyller hela 17 år idag!!

Tror ni jag hinner allt det där idag innan 22 då Niclas lägger sig?  Jo... det måste jag, annars är det nåt galet. Höll på att glömma... ska ju duscha mig själv också ;-)

Så. Kavla upp ärmarna då och sätta igång!
Tjingeling!

fredag 20 juni 2014

Midsommarafton!

Fredag den 20:e juni 2014 och även då midsommarafton.  Vet ni, förra året var det några snubbar som pratade om att man skulle göra om midsommarafton till en "alla kulturers dag" eller nåt liknande. Där alla med olika kulturer skulle träffas, prova varandras mat och diverse. Ett rolig grej faktiskt, men varför ta bort en dag för att ersätta med en annan? Varför inte skapa en helt ny dag? En ny tradition med just det temat?

Midsommarafton är ju något som går mycket långt tillbaka i tiden och givetvis, som med mycket annat, har traditionen ändrats och idag dansar man runt en löv- och blomklädd stång och sjunger små grodorna. Äter sill och dricker snaps. Vissa ställen kör ju lite mer traditionellt och tar på sig folkdräkten också.
Historiskt, vad man firade och varför och när, går lite isär och egentligen finns det inte några direkta skrivelser om detta. Man pratar om midsommarblot, men det är mycket osäkert. Midsommarafton är den dagen då dygnet är som längst, sommarsolståndet. Det var en form av soldyrkan. Det finns även historier om att midsommarstången skall representera en fallossymbol som befruktar moder jord för god skörd till hösten. Senare har kristendomen tagit sig in även där och gjorde om firande till att helga Johannes Döpare som sägs ha fötts 24:e juni. Sen har det drällt på i många århundraden där kristna och "hedner" har firat midsommar, eller Johannes Döpare dag, för att 2003 (alltså för  11 år sedan) ändras till att Johannes Döpares dag firas söndagen efter midsommar och denna tid har då fått namnet Skapelsen i den nya Den svenska evangeliboken.
Och rätta dagen att fira Midsommar på är givetvis vid årets längsta dag som oftast infaller 21:a juni, det vill säga på sommarsolståndet.

Med detta hoppas jag ni alla får en riktigt mysig Midsommarafton! Äter gott, mår gott, dansar runt stången, leker lekar och fylls av visdomen att inatt går inte solen ner. Åtminstone inte här uppe i alla fall ;-)
Själv börjar jag mina nattpass idag, men tänker fira en stund på e.m. Skall bli skoj!

(bild lånad fr google)

torsdag 19 juni 2014

Andra delen av "projekt renovering av köksmöbler"

Jahapp. Då var stolarna klara då. Hade för avsikt att klara det till nu ikväll och strax efter 17 drog jag sista varvet med rollern.

Så här blev det:



 Så här såg stolarna ut innan jag påbörjade allt...


Första stolen slipad.

Alla 6 stolar klara med slipningen!

Första varvet med grundfärg. Använder samma som med bordet, en spärrgrund.

Andra varvet med spärrgrund. Har valt att göra två varv med grundfärg och ett med lackfärg.

Slutresultatet!


Nästa bilder blir på när dem står i köket. Dessa ska härda några dygn och jag tänkte på måndag/tisdag till veckan eftersom jag jobbar natt hela helgen.
Med detta önskar jag er alla en mycket Trevlig Midsommar!

Tjingeling






söndag 15 juni 2014

I mitten av månaden

Halva juni har nu snart kommit och passerat... tiden går lite väl fort och ibland önskar jag den kunde stå lite still. Känner inte alls för att det ska närma sig höst. Ja, jag vet! Det är lite väl tidigt att börja tänka på det, men det är så mycket jag vill få gjort i sommar och så vill jag ju njuta av värme och sol. Fast just nu vet jag inte om det är så möjligt. Ett blandat väder idag med sol och regn om vartannat. Och blåser gör det också. Kalla vindar.
Det positiva för idag är att stolarna är färdigslipade så det är liksom dags att börja måla! Yeey! Måste dock köpa mer grundfärg imorgon. Har gjort lite annan nytta också, tvättat, städat lite. Sådant där gråaktigt vardagligt.
Ja. Bilder på stolarna kommer sen. Självklart! Tänker klarlacka bordsskivan också så den tål lite mer. Tänker att då kanske jag slipper göra nåt åt bordet på några år i alla fall + att det blir något lättare att torka av då ytan nu verkligen känns målad.

Nä. Nu ska jag vila lite innan jag tar itu med lite mer nytta på en stund. Och så dricka lite.. har inte ätit nåt än, men känner ingen aptit. Är inte ett dugg sugen på nåt ätbart. Än. Brukar komma så där lagom framåt kvällen då det är sååå bra att äta. Not! Haha!...
Nu hoppas jag ni alla har en riktigt bra söndag!
Tjingeling

lördag 14 juni 2014

Första delen av renovering köksmöbler!

Första delen av projekt "renovering köksmöbler" är klar! Det vill säga matbordet. Dock kan vi inte använda det förrän om några dagar eftersom färgen tar tid på sig att härda... men så här blev det i alla fall:


Så här såg då bordet ut då vi hämtade det och innan allt arbete började

Slipat en stund, men det behövdes mer och underredet var inte klart heller...

Färdigslipat och målartvättat efter ynka 2,5 timma (ca)

Första varvet grundfärg är påstruket.

Andra varvet grundfärg och jag närmare mig ett färdigt resultat!



Och detta är resultatet! Färdigt! Nu ska det "bara" härda några dygn innan vi kan byta ut vårat gamla till det här och börja använda.





Så nu är det stolarna kvar. Tänker göra samma lika där och visa det färdiga arbetet med dem. Och till slut då det står färdigt i köket. Är mycket nöjd!
Då vet ni vad jag gör i veckan och det är så välkommet med avbrott... *hint*

Tjingeling!

torsdag 12 juni 2014

Torsdag 12 juni

Först hade jag tänkt att jag skulle visa bilder dag för dag... och visa "projektet" så att säga, men har ändrat mig och bilder kommer då det är klart. Dock så kommer jag visa bordet innan alla stolar är klara för annars blir det rätt lång väntan. Än så länge ser det hyfsat ut... men jag är lite missnöjd och tycker grundfärgen har runnit lite mycket, trots lite färg på penseln. *suck* Samtidigt tycker jag väl att det liksom ska se målat ut, hemmagjort. I annat fall hade vi lika gärna kunnat köpa helt nytt!
Andra lagret med grundfärg gjorde jag mitt på dagen idag. Imorgon blir det första varvet med lackfärgen, alltså slutfärgen. Får se om det kan behövas två av den också. Märker att jag nog behöver köpa lite mer grundfärg.. hehe.. det går åt en del. Fast det är väl bättre om man gör det ordentligt, eller hur?

Inatt är det dags för ett nattpass. Sedan är jag ledig till nästa fredag, midsommarafton. Då jäklar kommer jag jobba! Först tre nätter, ledig två och sedan fem efter det. Kommer göra 80 timmar på 10 dagar. Efter det ledig 4 för att jobba helgen igen och så vidare... Så nästa vecka (från midsommar) kommer jag tillbringa all min tid på jobbet och sedan för att sova och äta. Har en känsla av att det kommer bli rätt tungt.. Fram till dess tänker jag då njuta av min ledighet och har så gjort alla dessa dagar jag vart ledig (16). Har träffat arbetskollegor, umgåtts med vänner och bekanta. Slöat mig, solat lite (syns dock inte!), druckit nån kall öl, sett på fina studenter vid balen, skrattat med min dotter... ja, listan kan göras lång.
Nu tänker jag då försöka se till så att vi får oss nå mat. Har gjort den "nytta" jag tänkte så som måla, städa, gå promenad, vattna inomhus blommorna.. Äta, vila och sen iväg på jobb.

Ha de gott!
Tjingeling!

onsdag 11 juni 2014

Äntligen har jag börjat!

Igår hade jag ingen energi alls och gjorde inget åt de möbler jag har köpt... orkade helt enkelt inte. Idag har jag dock haft energi, men har ont i kroppen. Har då struntat i det och fixat en del i alla fall. Varit på tjohalias examen, varit på Sebbes utspring på studenten, handlat nödvändigheter till att göra om möblerna.. Och så har jag oljat in utebordet (teak) och ett varv extra på armstöden på stolarna. Något bättre blev det! Ställt upp allt det på altanen där uppe och typ gjort klart det vi ska för tillfället där. (inget märkvärdigt). Nyligen målartvättade jag köksbordet och ska strax börja slipa det det lite. Ska nog ta en hel del på åtminstone själva skivan då det blir hållbart. 
Inga bilder för tillfället, utan det lägger jag ut senare! Dricka upp kaffet och fortsätta. 
Tjingeling!

måndag 9 juni 2014

9:e juni och en ny vecka

Det regnar en hel del idag, så inget utegöra utan det blir nåt att göra inne istället. Kan passa på att tvätta och städa lite, men inte förrän ikväll. Först blir det akutbesök hos tandis för Niclas del, sedan ska jag köra honom till kotknäckaren för hans extremt dåliga rygg. Efter det har jag tänkt fara på ett kaffebesök och surra en stund.... Niclas lär ändå vila. Det måste han för annars är det ingen idé att knäcka till ryggen.
Får hoppas på uppehåll i morgon så jag får olja in möblerna klart och fixa till där uppe lite grann.
Var ute nyss och såg ett par möss vid utelängan som ruskade sig i regnet och ja... jag vet inte. Kollade läget lite. Det är nu jag önskar vi hade katt. Fast det är inte konstigt att dem håller till där med tanke på att under hösten håller dem till i huset. Vi tar död på några stycken varje år. Börjar liksom bli van. Så länge det inte blir hur många som helst, då blir det utrotning med anticimex hjälp.
Snart är det sommarlov för barnen också. På onsdag är det dags för examen och jag vet att dem längtar nå oerhört mycket! De behöver denna vila från skolan, precis som vi som jobbar behöver semester för att ladda upp inför en lång höst och vinter. Vi har inte planerat nåt för i sommar, utan vi tar dagarna som dem kommer.

Nä, nu ska jag sluta svamla... blir ju inget seriöst av det här. Hoppas ni alla får en riktigt bra dag och myser trots regn och rusk. Eller ja, det är väl inte regn och rusk i hela landet.. så ni andra får väl passa på att njuta av solen!
Tjingeling!

söndag 8 juni 2014

Lite utlovade bilder då ;-)

Nu kommer lite bilder! Äntligen säg.. haha! Först ut vill jag ju bara visa hur vackra Sebbe och hans baldejt Julia var. Ett otroligt fint par och givetvis är jag inte ett dugg partisk... hehe..








Och så lite bilder på hur vi än så länge har fått det.. fast det är mycket ogjort och lite typ stökigt...


Odlingarna är omgjorda så det är jordgubbar i den som är närmast. Den längre bort är smultron och på ena sidan är det en stackars jordgubbsplanta och en tuva med gräslök. Möjligtvis så blir det lite sallad mitt emellan. 



Och så har Niclas satt tre st blåbärsbuskar. Blir intressant det här! Fast de säger att det inte blir nå blåbär förrän om ett par år... Men om vi har gjort rätt kan vi få en del redan i år. Niclas berättade att en sådan här buske, om den trivs, kan leverera 10 liter blåbär. Wow!

För tillfället ser det ut så här på bron. Just nu står en massa stolar där som ska ställas på altan där uppe. Kommer att göra om vad gäller placeringen av krukorna, men inte förrän vi fått våra nya utemöbler. 




Och så fick blåbärsodlaren vara med på bild också ;-)


Det blir väl lite fler bilder sen eftersom vi har en hel del kvar att göra. Här på framsidan blir det nya utemöbler och krukorna kommer ändra plats. Uppe på altanen blir det dem gamla möblerna. Stolarna på bron ska ju dit upp, men jag har oljat in armstöden eftersom det är teak. Var ju något gråa och fula i färgen. Ska göra likadant med bordet imorgon, men hade ju givetvis för lite olja kvar för att göra det idag... Typiskt! 
Och sen så kanske det händer en massa annat också, men det är inget som är klart än och givetvis blir det väl bilder på det också om man inte ids komma och se för egen maskin. 
Det är ju så roligt att få göra om, men det kostar ju en del... Blir ju inte direkt miljonär av att jobba inom landstinget...

Nu tänker jag då bara njuta av lugnet en stund och glutta på tv.
Tjingeling!



8:e juni och inget märkvärdigt

Ja nu är det inte många dagar kvar på min långledighet. På torsdag gör jag mitt nattpass, men i och för sig.. är ju ledig 7 dagar efter det också. Ska inte klaga för det här var en riktigt bra ledighet med värme, sol och mycket umgänge med nära och kära, vänner och bekanta.
Har hunnit plantera lite blommor i krukor här ute på bron, igår klippte jag den lilla gräsmattan vi har och Niclas gick med grästrimmern... högt gräs vid huset och kanterna runt gården. Mycket högt. Det krattade jag sen upp och nu börjar det se helt ok ut. Idag blir det att handla lite jord och annat nödvändigt så vi kan få till våra små odlingar och gräsmattan. Många säger att vi inte ska gödsla gräsmattan, men vi har kanske gräs på 1/4 och det är inte ett dugg fint. Och så ska vi se på lite utemöbler. Kanske, men bara kanske blir det ett köp också. Vi måste ha nåt uppe på altanen för det bord vi haft är väldigt snett och vint. Någon har suttit sönder det. Synd, för det hade gott och väl kunnat användas. Nåja. Nu får vi planera lite och göra det så fint det går.
De utlovade bilderna kommer. Så småningom ;-) Har bara tänkt få tummen ur det berömda och ta med mig mobilen ut. Vill bara fixa till först.

Med det här önskar jag er en härlig och avkopplande söndag!
Tjingeling

fredag 6 juni 2014

6:e juni och Grattis till Sverige!

Idag är det då Sveriges Nationaldag, den dagen som är relativt ung ändå. Inte förrän på tidiga 80-talet blev det nationaldag för Sverige. Före det var det "svenska flaggans dag" och före det Gustav Vasas dag. Det har hänt en hel del under flera århundraden denna dag:  Gustav Vasa valdes till kung 1523 och Sverige blev ett självständigt land. 1809  skapades en regeringsform som gällde ända fram till 1974 då en ny togs vid och sedan riksdagsordningen 1973 (eller det var ju året innan). Men statusen med att ha detta datum som Nationaldag kom inte förrän 1983 och är därmed rätt ung. Jag  menar, jag är ju inte mer än 23.... hehe....

Det här med Nationalsången är ju också rätt intressant. Visste ni att vi egentligen inte har någon erkänd Nationalsång, eller rättare sagt, den är inte politiskt antagen till det? Ja, så är det i alla fall. Men den är allmänt erkänd som det och så även i officiella sammanhang så som vid stora sportevenemang. Jag kan tycka det är konstigt att det inte är antaget inom politiken än då alla sjunger den på denna dag (och även andra dagar). Det är ju en otroligt fin text!


Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
/: Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna :/

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.
/: Ja, jag vill leva, Jag vill dö i Norden! :/



Visserligen är inte Nationaldagen speciellt förankrad i några specifika traditioner så som exempelvis Norges Nationaldag. Inte heller särskilt förankrad historiskt sett. Detsamma gäller våran egenvalda Nationalsång. MEN, och de är ett stort men, vi har våran Nationaldag och vi har våran sång. Låt oss fira den då på det sätt var och en vill!
Det som däremot stör mig är att en del har stoppat in att det ska vara "antirasistiskt". Men varför? Jag kan förstå det här med mångfald och att ALLA får vara med och fira, men att göra det till något sådant som "antirasistiskt" begriper jag inte. Varför anser en del att det är rasistiskt att fira våran Nationaldag? Om man läser om varför just denna dag är våran nationaldag så finns det inget som tyder på rasistiska inslag. Samma gäller våran blå-gula flagga och detsamma gäller vår nationalsång (om än den inte är politiskt antagen). Så vitt jag vet är det ingen (inte som jag känner i alla fall) som sagt att någon blir utesluten ur firandet. Inte heller vet jag att någon blir trakasserad av att vi firar den. Om vi firar den. 
Själv tänker jag inte fira på något speciellt sätt, utan bara låta dagen vara som den är. Jo, det blir fest ikväll, men det är personalfest och det räcker för min del. Hur tänker du fira? 

torsdag 5 juni 2014

En vanlig torsdagmorgon

Alltså, fast jag försöker att inte planera så blir det ju planer i alla fall. Det går liksom inte att undkomma har jag upptäckt. Idag hade jag tänkt fortsätta laga mat i mängder, men ändrade mig då jag kom på att det är röd dag imorgon. Dessutom är det personalfest och jag hade väl tänkt att dricka nå gott. Kanske. Har inte bestämt mig än. Haha... Men i sådana fall kan det vara bra att besöka systemet en sväng för inhandling av diverse goda drycker. Och så vet man ju inte vad som händer på lördag heller. Så det blev en plan som följer: till systemet, även handla annat som kan behövas till hemmet, möjligen klippa gräset och städa undan lite, laga en rätt. I eftermiddag är det även dags för studentbalen och det måste jag ju bara kika på då det är äldre bonussonen som ska dit! :-D
Ja, det lär bli en fullspäckad dag det här även om jag inte planerar. Härligt! Jag behöver aktiveras lite så jag inte säckar ihop totalt.

En bra dag hoppas jag ni alla får!
Tjingeling

onsdag 4 juni 2014

En uppstigning kvar!!

Det är nog tur att jag inte planerar ändå. Älskade jycken har hostat hela dagen idag och förmodligen åkt på rejäl kennelhosta. Hur han fått den har jag ingen aning om, men det kan ju vara nåt annat. Han hostar ibland så kraftigt att det kommer en hel del blodblandat slem... var tvungen att ringa till vetten och höra om det kan vara så och det kunde det visst. Blir han sämre under natten skulle jag höra av mig imorgon för ev. antibiotikabehandling. Stackarn är så trött och slut...
Var då så trött imorse att en tupplur på soffan fick starta dagen. Sen har jag bara ägnat mig åt matlagning. Tre rätter blev det och imorgon blir det nog tre igen, eller minst två i alla fall. Nä, jag har inte fått solsting! Haha... jag lagar mat och gör matlådor så det finns. Tänkte passa på nu då jag ändå är ledig och så vill jag ha helgen fri för eventuella kuligheter!
Och så är det ju nu bara en uppstigning kvar för min del innan hösten, augusti och skolstart. Yeeey! Tjohalia har sin sista skoldag för detta läsår här hos mig imorgon och sen till veckan två st. + examen hos pappa. Kommer bli så skönt med sommarlov.

(bild fr google)


Tjingling!

Det går inte som jag planerat

Mina planer går i kras hela tiden och ingen annan att skylla på an mig själv. I måndags hade jag tänkt göra så himla mycket, men inget gjordes. Absolut inget. Fast istället hade jag en massa besök! Och det var riktigt roligt! Igår hade jag bestämt mig för att göra en massa ute då vädret var så strålande. Somnade på soffan på morgonen/förmiddagen precis som på måndagen... Gjorde visserligen en hel del ändå och fick en drös blommor planterade i olika krukor, vattnade dem och plantorna i odlingarna, lagade middag och städade undan + dammsög. Idag var min tanke att INTE somna på soffan, laga en massa mat, fixa ute, gå på långpromenad... ja, ni vet... Gissa vad? Jag somnade på soffan. Igen. Har nyligen vaknat.
Men jag skyller den här gången på en nästintill sömnlös natt med mycket värk och att sova på soffan en stund blev faktiskt till ett val.
Å andra sidan så har jag gjort precis som jag sa: Inga planer på min ledighet och ta dagen som den kommer.
Därför säger jag nu inte vad jag tänkt göra idag utan göra det jag känner för och det första är nog att äta och sen gå en promenad. Synd att inte vädret stämmer överens med vad dem sagt... här är det molnigt och på vädret som jag tittade på var det strålande sol och + 22 i skuggan. Nåja. Huvudsaken det inte är kallt i alla fall.

Ha det bäst!
Tjingeling!

måndag 2 juni 2014

2 juni

Det bästa med att vara långledig så här är att jag kan liksom "passa på" att göra saker och ting som jag inte har energi och ork till då jag jobbar. Som att gå en långpromenad så här på morgonen, vilket jag har gjort. Underbart ute! Lite blåsigt, men det så gjorde absolut ingenting. Tyvärr vill inte min kropp så mycket så det blev endast ca 3,5 km, men tänker att jag kanske kan gå en sväng ikväll också.
Har funderingar på att fara å titta på lite blommor idag och handla hem. Göra det lite somrigt och fint här ute kan ju vara en god idé! Blir oftast på betydligt bättre humör så fort jag har planterat lite.
Ska lägga ut lite bilder så fort det är klart, men som vanligt blir det inte annat än i krukor... ids verkligen inte göra nån rabatt. Har inte energi och vilja att rensa ogräs, hålla den i ordning och vattna. Det räcker gott och väl med lite krukor, nån ampel och de små odlingarna vi har.

Oj... inlägget har fått lite vila. Typ några timmar..Haha!t Jag råkade somna ifrån en stund. Nåja. Nu är det då dags att göra lite nytta och ta tag i dagen lite granna!
Tjingeling!

söndag 1 juni 2014

Tänk efter innan ni använder orden "rasist" och "nazist" !

Sitter och blir nästan irriterad över allt som skrivs på "nätet" och i media och på alla dessa forum, typ facebook. Vid flera tillfällen har min sambo blivit kallad rasist och även "rasist med nazistiska tendenser". Detta för att han har en avvikande syn och åsikt på invandringen i Sverige.
Det jag personligen tycker är värst, är att folk i allmänhet tenderar att skriva och anklaga folk till höger och vänster för att vara just rasist. Att dessa ord har blivit så vanliga att man använder det när som helst och hur som helst, utan att verka veta deras innebörd. Kanske borde en del läsa på vad dem står för? Vad de orden egentligen betyder?

För att göra det enkelt ger jag en snabb beskrivning här:

Rasism:
Enkelt uttryckt så kommer det i att man förr delade in människor i olika grupper med olika hudfärg, attribut och egenskaper och förmågor. En del bättre än andra. En rasist diskriminerar hela grupper och inte enskilda individer. Nu för tiden delas människor oftast in i hudfärg, kultur, ursprungsland, tillhörande av viss folkgrupp och religion. Exempelvis finns det något man idag kallar för Islamfobi. Det är att man hatar, hotas, är rädd för och har fördomar riktade mot muslimer och den islamska tron. Det gäller HELA tron och ALLA muslimer. 

Nazism:
Ordet kommer från Nationalsocialism och denna ideologi framhäver att folket, eller nationen, är större än den enskilde. Har högre värde helt enkelt än den enskilde individen. Den vilar på rastanken och anser att det ariska folket är bättre än andra och tycker inte alls om avvikande raselement.  Kort sagt: ett land, ett folk, en ledare. Inget annat. 

Nationalismen: 
Har sitt ursprung i att man anser att det är gemenskapen inom nationens gränser som är det viktiga. Nationalismen hyllar nationen, kulturen och historien inom landet. Historiskt sett har denna ideologi även kopplats till romantiken, men har olika grenar så som vänsternationalism, medborgarnationalism och så vidare... 


Så. För att benämnas rasist bör du vara emot en hel grupp av människor exempel alla afrikaner, alla muslimer, alla asiater ... m.m 
För att benämnas Nazist i Sverige tolererar du inget annat folkslag än en vit, svensk person.
För att benämnas Nationalist vill du bevara allt som finns inom landet och tror att det är det bästa. Och inget annat.

I dagens läge räcker det, tydligen, med att man inte tycker om en del av något för att man per automatik skall kallas för rasist, i värsta fall nazist.
Men jag anser att så inte är fallet, för jag tycker om att använda orden i dess rätta bemärkelse och gärna komma ihåg ordens ursprungliga betydelse. Innan jag vräker ur mig dem.
Om jag säger att jag verkligen inte tycker om Halalslakt och Hedersmord, gör det mig till fobiker för islam, eller rasist? Nej. Det gör det inte! Jag anser att det är fint att det finns så många som tror på en gud, i deras fall kallas han för Allah. Jag anser att om ett stort antal människor är med i Ramadan och läser koranen, så är det deras ensak och de ska absolut få göra det. Har de klädregler och annat de sysslar med så ska dem få göra det, utan att någon ska ifrågasätta. Varför inte? Men jag tror, observera ordet tror, att koranen inte förespråkar stenkastning och mord på kvinnor. Men vad vet jag? Har ju inte läst koranen. Fast i slutändan är allt muslimer gör deras ensak.
Om jag vill bevara de traditioner jag är uppväxt med (även om vissa kanske inte är typiskt svenska) så behöver jag inte kallas nationalist. Jag vill ha kvar midsommar, jul, påsk och även halloween. Japp. Även sådant som har tillkommit under min uppväxt. Jag vill även ha kvar våran nationaldag och hissa flaggan (har dock ingen) då det är dags för det. Varför? Jo, för att jag lever och bor i Sverige. Hade jag levt och bott i Norge hade jag firat deras nationaldag med deras flagga. Samma lika gäller för alla länder, var än jag skulle bo. Det finns INGET rasistisk/nazistiskt i att fira svenska nationaldagen och hylla svenska flaggan. Att ta bort det är ju som att säga till resten av alla länder som finns, att de ska göra samma lika. Bort med ALLA nationer, bort med ALLA länders flaggor. Ska vi höra med USA om de går med på det? Haha...
MEN. En sak som är ytterst viktigt att komma ihåg är att för att fira det ena, behöver man inte ta bort det andra. Varför inte introducera de som kommer hit till våra traditioner? Berätta om ursprung, historien bakom och om hur vi gör. Och så kan vi ju höra om deras traditioner och prova ta del av dem, om vi vill.
    Jag vet av flera som kommer från andra länder, har en annan religion och en annan kultur bakom, som tycker det är rätt skoj att höra om vad vi gör. En del är delaktiga och tycker inte alls att det finns något ont och elakt bakom våra traditioner och våran kultur. Förstår inte varför vi ska behöva ta bort något för att ge plats åt annat. Kan man inte göra allt? Tolerans tror jag det heter. Respekt och en tro på att alla har ett lika värde oavsett ursprung, hudfärg och allt det där.
Sedan tillägger jag: man kan få utöva allt sitt (religion, kultur, traditioner, seder och bruk) så länge man följer de lagar som finns i det land man befinner sig. Med andra ord, så länge man inte skadar någon annan.
Jag vet inte, men inte är det så svårt va?

Tillbaka till början av inlägget som introducerades med att min sambo blivit kallad rasist med nazistiska tendenser. Varken han eller jag har emot hela grupper av människor, hela kulturer eller hela religioner. Däremot är det en del vi båda kan ifrågasätta. Men det gör ingen av oss till rasister. Vi kan även tycka vissa saker är fel, som ex. hedersmord. Oavsett vad man sätter före ordet "mord" så gör det inte handlingen rätt. Mord är mord och händer det inom gränserna av Sverige, skall det bestraffas så som lagen förespråkar då det gäller mord. Enklare än så kan det inte bli.
Fast då gäller ju inte det här muslimer, utan invandringen som sådan. Det handlar om att detta land har inte resurser för att ta hand om alla som kommer. Och med resurser menar jag personer som kan hjälpa dem med exempelvis samtal (om de varit med om hemska saker), jobb, bostad, sysselsättning... ja, allt! Vi är inte ett dugg duktiga. Kan det hända att vi tar in för många ändå? Att vi liksom inte hinner? Jag menar, om du tar in X antal personer och ska hjälpa dessa. Och så finns inte denna hjälp. De "stoppas undan"till ett senare tillfälle då hjälp kanske finns och så kommer det fler... Det om något tycker jag är skrämmande och elakt! Finns inget humant i det. Visst finns det undantag och en del klarar det utmärkt. Fast det är så många som inte får den hjälp de behöver. Värst av allt är ju dessa som utvisas när de varit 10-15 år i landet. Men hallå? Hur sjysst är det då?
Sen är det ju att många har en bakgrund med väldigt hemska händelser och de vet hur de ska klara sig på hemmaplan. Vad som gäller där. Tyvärr är det lätt hänt att de fortsätter på samma sätt här. Tänk om vi skulle bli bättre på att sätta ner foten, berätta vad som gäller här, visa och hjälpa? Kanske dem skulle må bättre och samhället i stort fungera bättre än vad det gör nu. Nä. Jag vet inte. Men någon förändring behövs i alla fall, oavsett.
Och bara för att jag nu har en avvikande åsikt om invandringen så gör det inte mig till rasist. Jag vill hjälpa, men då måste vi göra det också och inte göra som nu. Eller eg. är den inte avvikande, utan mera ett ifrågasättande...

Här följer några artiklar jag tycker ni ska läsa:
Första handlar om att vi inte är så duktiga på integration:
http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=EA1C26B0A203E1E240659037E4019BEB.rocco4?cid=25967591&rssId=25967441&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d3609810

Andra är en kolumn... vi är nog inte rasister ändå...
http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=EA1C26B0A203E1E240659037E4019BEB.rocco4?cid=25967591&rssId=25967441&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d3046636

Och tredje är vad europarådet tycker om hur vi handskas med tvångsarbete....
http://arbetet.se/2014/05/27/europaradet-sverige-gor-for-lite-mot-tvangsarbete/


Tänk efter innan ni slänger iväg ordet rasist och nazist hur som haver. Många är som mig och anser en del, ifrågasätter annat och kanske inte tycker att vi är så duktiga på att hjälpa och rädda... Och för att man tycker det, behöver man inte tycka illa om, vara rädd för eller ha fördomar mot hela folkgrupper. Det handlar om förbättringar, ändringar för att kunna hjälpa de som behöver det. Snälla ni som vill rädda människor från deras grymma öden: tänk efter, tänk till och fundera på om det är humant att bara låta dem gå vind för våg i ett land de inte känner till något om.