fredag 30 maj 2014

Planer och icke existerande sådana

Har varit och är sjukt trött! Sover 10-11 timmar per natt och märker ingenting. Märker inte att Niclas stiger upp, att han gör nåt i köket...inget. Men idag bestämde jag mig för att tvinga upp mig själv kl 09 istället för att sova bort hela dagen. Om än jag känner nu att det inte hade spelat nån roll. Ser ut att bli betydligt sämre väder ute idag än igår och då sov jag till 12.30... hehe...
Inte heller har jag haft nån energi till att göra nåt speciellt heller. Det känns mindre roligt. Hade velat ha energi att kolla på plantor och sätta i krukor här ute. Göra det sommarfint helt enkelt! Är på tiden kan jag tycka. Får se om jag kanske får ett ryck idag. Bestämde mig innan min långa ledighet att inte planera nåt, utan ta dagen som den kommer. Gjorde det igår och på kvällen blev jag riktigt rastlös och stressad över att jag inte hade gjort nåt under dagen... Så det blev att göra middag, gå promenad med jycken, städa övervåningen (rejält!) och sen var jag nästan nöjd. Nackdelen med att inte planera nåt, är ju just att jag blir rastlös och stressad. Kan helt enkelt inte tillåta mig själv att få vara lugn och göra ingenting. Känner mig värdelös sådana gånger...
Mina tankar för idag är att faktiskt helgstäda nedervåningen och göra det fint. Imorgon ska tjohalia ha sitt kompiskalas på kvällen. Tyvärr ser det ut att regna ute imorgon och det är inte alls vad vi planerat! Kalasplanerna är att de ska få grilla. Typ korv, pinnbröd, marschmallows... och mysa vid elden. Leka och bara ha roligt. Ute. Som det ser ut nu på vädret lär det bli inomhus istället. Åh så synd! Varför ska det bli så här? Så typiskt... Nåja. Får göra det bästa av situationen helt enkelt.

Nu ska jag ta tag i mig själv och försöka få till hemmet. Hoppas ni alla har det bra, lever och mår, njuter av vardagen.
Kramisar

måndag 26 maj 2014

Skämskudden är stor idag

Först säger Niclas nåt om att förtidsrösta och att det finns ju så många tillfällen till att rösta. Nä, säger jag och tycker att nog kan jag gå på söndag och göra det. Söndagen kom. Jag tänker på det. Mer blev det inte.... Så jag skäms i massor för nu är det väl mer eller mindre så att jag nog inte bör uttrycka mig speciellt mycket om det är något jag är missnöjd över, eller vill förbättra. Min röst finns inte med.
MEN. Ja, det blir ett stort men den här gången! MP blev näst störst i Sverige och M gjorde sitt sämsta EU-val genom tiderna!! Så jag är superglad ändå!

Fast riksdagsvalet tänker jag då f*n inte missa. Det SKA jag rösta till! Jaja. 14 september är ett datum att lägga på minnet. Vill du höras, rösta.

Nä. Gjort är gjort, eller som i det här fallet, inget gjort. Hahaha! Lägger det åt sidan och ska göra mig klar för sista natten på länge. Ledig 16 dagar från imorgon kl 07!

Lev å må alla underbara!
Tjingeling

onsdag 21 maj 2014

En liten uppdatering

Det tar ett tag mellan uppdateringarna, men har liksom inte känt för att skriva något. Egentligen inte nu heller, men tycker väl att ni ska veta att jag lever i alla fall!
Går på min sista natt av 4 för den här gången och längtar kopiösa mängder till på onsdag till veckan då jag går på en ledighet som varar 16 dagar. Det hade kunnat bli 22 dagar om jag inte hade haft min "singelnatt" den 13:e juni. Men eftersom det är en enkel natt anser jag det inte vara så illa.
Många har frågat om jag ska göra nåt speciellt då jag är ledig, men inte det. Tänker mest bara vara. Fixa här hemma, umgås med vänner, vara med min dotter. Helt enkelt leva. Känner ett stort behov av ledighet, vila och återhämtning. Är tyvärr inne i ett skov som är av det värre slaget. Vet att en del funderar hur jag kan jobba då jag säger att jag har en ond och värkande kropp, är så trött att ögonen går i kors och hela jag känns "bortdomnad". Till saken hör att jag kämpar. I massor! En del av mig vill verkligen vara sjukskriven, vara hemma och bara få dra täcket över huvudet. Fast det kostar och pengar är en bristvara. Ska vi kunna göra det vi tänkt. Ja, då behövs allt vi kan få in. Därför kämpar jag.
Hade först, för ett tag sedan, tänkt jobba utav bara f*n i sommar för att få ihop lite pengar. Ändrade dock inställning och kom på att jag behöver, eller måste, få vara ledig. Det är ett stort behov hos mig. Kanske nästa sommar ;-)

Nu tänker jag då ge mig av på en liten snabb promenad med jycken, ställa mig en stund i duschen och sen åka iväg. Helt plötsligt känns det lite lättare då jag vet att imorgon bitti behöver jag inte sova för att orka jobba, utan bara vila lite för att orka fixa middagen!

Lev å må alla underbara!
Tjingeling

torsdag 15 maj 2014

Det är valår. Året 2014.

Många diskussioner förs i landet, i landstingen, i kommuner, mellan vänner och i familjer. Politik är nog det största samtalsämnet för tillfället och jag vet inte om jag tycker det är så roligt alla gånger.
Har läst och läst lite till för att bli något insatt i alla fall, men anser inte mig själv vara någon politisk kännare och inte heller är jag så intresserad som jag kanske borde vara. Det gäller ju faktiskt min och andras framtid. Åtminstone i 4 år framåt.
Alldeles nyligen gjorde jag två olika tester för att se varåt det lutar, vilket parti som jag sympatiserar mest med. Resultatet? Jo, första testet jag gjorde visade att det lutar mest åt MP, men även rätt mycket åt S och SD, tror även att Fi var med på ett hörn. Längst ner låg M. Inte konstigt för mina tankar går inte alls åt deras håll och har aldrig gjort heller, för den delen. I andra testet var det tre partier som låg längst upp: MP, Fi och V. Dock är det länge sedan jag röstade på V och kommer så inte att göra den här gången heller för jag sympatiserar inte fullt ut med dem.

Så, hur tänker jag här egentligen? För när man ser på testerna ligger det flera partier och skulle jag kunna skulle jag nog lägga en röst på varje. Som vanligt är jag kluven i mina tankar och ibland önskar jag att det fanns ett parti som kunde stödja alla mina tankar och värderingar.
Den största frågan som är på tapeten just nu är ju invandringen som många likställer med flyktingarna, men för att göra det hela enkelt (mest för mig själv), så kallar jag alla för invandrare, oavsett hur och varför dem kom/kommer hit.
Invandringen:
- Jag är inte emot att det kommer folk hit.
- Jag är dock emot att vi inte har plats, råd eller tillräckliga kunskaper att hjälpa dem som har kommit och kommer att komma hit. Så, vad då göra? Jo, det handlar ju om integrationspolitik. Det vill säga att om vi tar in folk, så ska det finnas rimliga bostäder åt dem, de ska ha vård, skola och omsorg, samt jobb. Enkelt uttryckt, lika för alla som sätter sin fot i det här landet. Problemet är dock att detta inte finns och stora brister gör att dessa människor inte alls får det dem är i behov av. Eller många i alla fall.
Bostäder. Om vi bygger en drös bostäder för att rymma alla, vad händer då med naturen? Vad händer med djuren? Med lantbrukarna? Med skogen? Allt sådant som vi faktiskt lever av? Självklart förstår även jag att allt inte kommer att försvinna, men med den mängd människor vi är idag och i och med att antalet ökar, ju mindre av natur och djur får vi. Så. Kontentan av det hela blir givetvis att vi måste importera maten vi äter = inte ett dugg miljövänligt och knappast ekologiskt heller eftersom det blir en "massproduktion" där vi manipulerar maten för att djuret, eller växtligheten ska öka fort och jag tvivlar på att det är nyttigt. (Sker redan idag, men mer lär det bli!)  Det innebär att vi inte kan släppa ut våra barn i skog och mark, för den finns inte heller längre.
Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på de människor som lider nöd. Som lever i misär, i krig och förstörelse. För vad händer med dem om vi inte kan hjälpa till?
- Jag är även emot att vi skickar hem de som varit här i många år. De som inte längre får vara kvar fastän de integrerat sig i samhället med jobb och skola. Varför? Onödigt!
- Jag är dock för att vi skickar tillbaka de som inte är svenska medborgare om de begår ett mer allvarligt brott så som: våldtäkt, rån, grov misshandel, mord och dråp. Typ de brott som här i Sverige ger fängelse helt enkelt. Jo, jag vet. Det är många som kommer skrika rätt ut och kalla mig både det ena och det andra. Men jag tror även på hårdare straff, så därmed är min tanke som sådan. Och till saken hör att om man för en betydligt bättre integrationspolitik, så kanske man slipper denna mängd av brott. För som jag anser det så är det många som inte vet vad som gäller i det här landet. En bra början är ju att visa/berätta att även här finns det lagar och regler, som gäller ALLA. Oavsett. Här finns det också något som kallas rätt och fel.
Samtidigt så tänker jag så här att vi kanske tar in för många för att hinna hjälpa alla? Eller? Som jag ser det är det så många som faller utanför samhällets ramar och liksom inte vet vad och hur dem ska göra/bete sig. Konstigare än så är det inte... Jag tänker som så här: låt säga att vi har en stor skolklass med barn i lägre ålder. En klass på typ 25-30 stycken. I denna klass finns det individer som behöver extra hjälp för dem kanske har det svårare än flertalet andra. Men det finns inte resurser. Kanske är det så att det inte finns tillräckligt med pedagoger? Eller pengar. Vilket är den vanligaste orsaken till att resurser inte sätts in. (Har varit i den sitsen själv.) För över detta på invandrarna/flyktingarna. En stor grupp som kommer in i landet, låt oss säga varje månad, och de får inte de resurser som de borde få. För att? Det finns inte pengar till det, utbildade personer som kan och vet sin sak, bostäder, lokaler... Listan kan göras lång. Tillbaka till klassrummet. Dessa individer som inte får hjälp, vad händer? Jo, oftast händelser som är mindre positiva.... bråk, störningar, avstängning, otillräcklig utbildning som senare leder till arbetslöshet. För över detta på invandrarna/flyktingarna... Förstår ni? 

Vad kan man då göra istället? Hur ska vi få det till att fungera? Ska vi ta in fler? Mindre? Lika som nu? Hjälp i deras länder? Bistånd? Ärligt talat förstår jag inte hur det ska gå till. I samma tankebana tänker jag på de som redan bor/befinner sig i det här landet och behöver hjälp. Oavsett om du är svensk medborgare, illegal person i landet, asylsökande... Alla dessa som behöver vår hjälp, varför får inte dem hjälp i första hand? Jag menar, dem är redan här. Jag begriper inte hur vi ska kunna hjälpa fler om vi inte kan hjälpa de som redan finns? Är det någon, helst något politiskt parti, som kan förklara för mig hur vi ska göra?

Men det finns så oerhört många fler frågor, som jag personligen brinner mer för. Anledningen till att ovanstående fråga inte är största intresset (även om det står först), är för att jag anser det vara på tok för svårt. Säger jag stop till mer invandring är jag rasist och empatistörd, säger jag ja till mer invandrare/flyktingar säger jag samtidigt välkommen till ett land som inte kan hjälpa dig. Typ. Och det tycker jag personligen är elakt.
Mina andra tankar? Jo, vården, skolan och miljön är dem tre jag brinner för! Framförallt de två första eftersom jag har en dotter som börjar årskurs 4 och jag själv jobbar inom landstinget och ser vad som händer i vården.... Miljön är oerhört viktig! Rena vatten för friska fiskar som vi törs äta, skog för bildning av syre och hem till djuren. Djur som mat, men även spridning av pollen och frön (= mer natur). Lantbruk till kött, mjölkprodukter, ägg och annat som produceras. Gärna ekologiskt med inga gifter eller tillsatser i det vi stoppar i oss. Vindkraft och solceller till energin för att spara på den natur vi har. Återvinning och kapa ner på de sopberg som finns. Återbruk av gamla ting. Ja, listan kan göras lång. Största anledningen till varför jag tänker på miljön är för att jag vill lämna jorden till våra barn, barnbarn, barnbarns barn... så ren och grön som möjligt går! Tyvärr är jag lite dubbel hära... för bilskatten vill jag inte ska höjas, men det beror på min egen personliga ekonomi och för att jag helt enkelt måste ha bil i dagsläget. Men gör lokaltrafiken bättre och jag väljer den! Eller varför inte starta upp botniabanan som det varit tal om? Tänk en linje mellan fyrkantens städer? Vilken pendlingsmöjlighet och ett mindre användande av bilar? Yeey! Ja, det är en djungel av tankar och funderingar. Och jag vet att alla mina kan man ifrågasätta och argumentera emot...

Vården. En mycket viktig fråga. Bättre äldreomsorg kan ju vara en bra början. Och mer folk inom vård och omsorg. Men då behövs mer kapital och hur man fixar det? Ja, det överlåter jag åt andra. För det är något jag inte är ett dugg insatt i! Samma lika gäller skolan. Mer personal, mindre klasser, mer resurshjälp till de som behöver. Jo, alla har rätt till vård och skola. Oavsett om du är svensk medborgare eller inte.

Jag tänker lite på allt som har hänt med Sverige under de snart 8 år som "dem blåa" har haft makten. Och tycker inte om det. Det här med jobb exempelvis. Man säger inom politiken att det behövs mer jobb och jo, det är sant. Men hur? Hur skapar man mer jobb? Utbildning ropar en del. Men efteråt då? Finns jobben per automatik om du utbildar dig? Dessutom så är det inte mycket till pengar du får under utbildningens gång... Och så ska du betala tillbaka allt med en ränta så hög att man börjar grina då man ser siffrorna. Varför har man sålt ut stora företag från landet? Vad händer då? Jo, jobben försvinner. Vad händer med dem som jobbade på dessa företag? Arbetslöshet. Då har man fört in FAS3. Men snälla! Där har du sämre ekonomi än när du studerar. Typ. En idé är ju att försöka behålla företagen i Sverige. Sänka arbetsgivaravgiften, sänka inkomstskatterna, höja för höginkomsttagarna, sänka moms på maten (så det blir något billigare att äta), beskatta de företag som är miljöfarliga, låt de som vill gå i pension göra det så de unga får jobben. Låt exempelvis vården anställa fler så arbetsbelastningen minskar, vården blir mer trygg och patientsäker. Sänk löner till "höga chefer på höga positioner". Vem fan behöver 100 000 i månaden för att leva?? Vad mer kan man göra? ... Bygg ut infrastrukturen - ger mer jobb. Fler och lite billigare bostäder. Bättre pendlingsmöjligheter. Det finns så oerhört mycket man kan tänka på och göra. Men det är klart, i min värld är det kanske lite väl enkelt och i verkligheten inte så värst.

Politik är förjävligt rent ut sagt, men nödvändigt för att allt ska fungera. Jag har så många tankar, frågor och funderingar att jag inte vet varken ut eller in. Dessutom anser jag att alla partier, oavsett, lovar och kan inte hålla nåt. De berättar inte HUR saker och ting ska göras. Exmpelvis: hur ska vi hjälpa alla som kommer till Sverige? Vad har våra insatser för konsekvenser? (tänker på ex. miljön som skrivet ovan). Hur skapar man jobb egentligen? Vad är rimliga löner? Vad är rimliga skatter? Och hur ska dem fixa det? HUR?
Jag vill veta vad dem tänkt, varför dem tänker så och HUR man tänker nå målet, samt vilka konsekvenser det kan ge i framtiden. För som jag lärt mig är att allt man gör, alla sina handlingar har och får sina konsekvenser och efterverkningar. Vissa riktigt dåliga och vissa mindre bra....En del faktiskt helt okej.


måndag 12 maj 2014

Glädje blandat med lite ledsamhet

Gick igenom mitt sommarschema igår natt, eller hur jag nu ska säga... lördagnatt. Upptäckte att jag har faktiskt ett riktigt bra schema! jobbar två nätter 26 och 27: maj, sedan ledig till 13:e juni (!!) vilket blir 16 dagar. Efter det jobbar jag rätt mycket och får semester 28:e juli och tillbaka på jobbet 4 veckor senare. MEN, eftersom jag är ledig nån dag före och några dagar efter semestern blev det 34 dagar ledigt! Yeeeey! Och jo, jag har rätt antal dagar ändå och får ut den lön jag ska ha. Underbart! Så här mycket ledig har jag nog aldrig varit på en sommar, ja förutom då jag var mammaledig förstås. Dessutom så är det bara 5 pass där tjohalia får vara extra hos sin pappa i sommar. Kan inte bli bättre! Gissa om jag är glad?

I övrigt jobbar jag nu... ska inatt göra pass 3 av 4. Det går bra, tack vara mitt goda humör! Men jag är sliten.. Mycket värk i kroppen, det bränner, sticker, sliter, molar och jag är fullkomligt färdig. Ärligt talat tror jag det beror lite på vädret. Mådde riktigt bra där kring påsk då det var många plusgrader, varmt och soligt. Nu när det är några enstaka plusgrader, gråväder med regnskurar, skriker kroppen på mig. Så jag längtar så mycket tills värmen kommer åter. Behöver det. Bäst hade varit med en utomlandsresa till en mycket varmare plats än det här. Min tankar och idéer om mer träning och mer motion, dem går liksom i stöpet. Jag fixar inte det samtidigt som jag jobbar. Det är antingen eller verkar det som och det gör mig heligt förbannad! Är så less på att välja aktiviteter och utesluta vissa för att klara dagen, eller natten nu då. I fredags var det grillfest hos chefen och den uteslöt jag för att palla jobba dessa 4 nätter. Tror inte det är så många som förstår var jag går miste om, bara för att klara vardagen med allt vad det innebär. Jag far inte ens å hälsar på nån kvällen innan jag jobbar för det tar för mycket av energi och ork. Att folk kommer hit däremot går bra. Ja, vilket gissel det är.
Men nu ska jag sluta klaga för jag har det riktigt bra. En härlig familj, ett hem, underbara vänner och en jycke som tar mig ut på mina promenader. Det finns de som inte har nåt av det här. Jag är lyckligt lottad! Tanken på vad jag har gör att jag orkar och gör mitt bästa ändå.

Ha det gött till nästa gång jag skriver!
Tjingeling!

torsdag 1 maj 2014

Första dagen på månaden Maj

Tredje dagen ledig och är så fram till måndag kväll. Mycket härligt! Gårdagen, som var Valborg, firades här hemma med vänner, god grillad mat, surr och skratt. Precis som det ska vara. Jo, och så en stor eld här ute i vår eldstad förstås! Strax efter 01 lockade en varm och skön säng, så då var det tack och god natt. Jag var mycket sugen på kall öl igår och hade så varit i flera dagar... Är verkligen en stordrickare. Hela 1 och 1/2 öl drack jag. 33 cl.. Men det resulterade i också att jag inte är bakis dag och det är skönt med tanke på att kroppen liksom har gått i strejk. Trodde jag var på väg in i en förkylning (hoppas nästan på det fortfarande), men är nog på väg in i ett skov.. Typiskt så här på våren då man vill vara pigg och alert.

Tjohalia fyller år på tisdag, hela 10 år! Tänk va tiden går... herrejisses... När jag var i börjar på graviditeten, under hösten, var jag och en nära vän ute och gick. Under tiden där så utbrister hon: " Anna, du får inte fråga om bäbisen är söt!"  Givetvis frågade jag varför och fick till svar: "För att alla nyfödda är så fula och jag kan inte ljuga...tänk om din också är det?..."
Månaderna gick och Felicia föddes 6:e maj, en torsdag kväll. På söndag e.m kom hon och hennes dåvarande förbi på en kopp kaffe. Jag hade precis ammat Felicia och hon sov i min famn. Min vän ställde sig bakom mig och titta på henne och sa: "Alltså, hon är rätt söt ändå". Bättre komplimang kan man inte få!
Så nu är det dags att börja baka då.. behöver ju inte baka så mycket till i helgen då familjen kommer efter jag å äldsta syrran delar på det. Vi brukar slå ihop kusinernas firande för att underlätta. Sen har ju ofta flickorna var sitt kalas och Felicia blir ofta firad av Niclas familj också. Det enda som är svårt är att handla presenterna... hon är inte så "billig" längre och vill ju gärna ha sådant som kostar en hel del. Men jag ska nog finna ut nåt! Blir däremot inte förrän på måndag... jo, jag vet. I senaste laget. Hade tänkt igår men orkade inte efter allt fixande här hemma. Och idag är det röd dag. Imorgon kommer tjohalia hem redan vid 12 vilket gör att det knappast finns tid då. Jaja. Det blir nog bra ändå.

Har ni förslag på nåt gott att göra till ett barnkalas? Alltså i bakväg? Eller annat? Har ni förslag på roliga lekar för 10-åringar? Eller är det bättre att det får leka som de vill?


Nu är det dags att göra nåt här hemma tror jag.. vet ärligt talat inte om jag orkar göra nåt idag eller om jag bara ska ligga här i soffan å slöa. Kanske en promenad vore nåt? Åtminstone en liten å rask en. Äh, får se vad det blir!
Tjingeling!


(bild fr google)