tisdag 30 april 2013

Försöker hålla ett tempo

Min tanke är att göra lite varje dag. Alltså, försöka att inte göra allt som är tänkt på en och samma dag för att sedan ligga däckad i minst tre... Så igår hann jag då med en hel del, i ett relativt lugnt tempo. Idag har jag gått en rask promenad på ca 4 km med jycken, tagit golven lite snabbt (fullt med hår, damm och den där j**la sanden!). Tänker torka klart i köket, de ytor jag sällan torkar för att sedan ta en dusch, vila lite och sedan bege mig till första nattpasset av tre denna vecka. Och så här tänker jag göra resten av veckan. Lite grann varje dag + en promenad, vila och mat innan jobbet. Bra va? Observera nu att det är tanken. Sen om det går vägen som jag vill är en helt annan femma!

Idag är det då Valborgsmässoafton. Vanligtvis brukar jag vara ledig denna dag (har bara blivit så) och brukar fira med lite grillat, se nån brasa, godis och tillsammans med nära å kära. I år? Ja då är Niclas och jobbar, barnen är inte här och jag jobbar natt. 
Jag hoppas ni alla har en mycket trevlig Valborg! Njut av denna kväll för mig med ;-)

Tjingeling


Mysigt va? Synd att det nästan alltid ska vara så ruggigt här "upp" för det där ser då riktigt ljummet och härligt ut!
(bild lånad från google)

Om än det blev lite förskjutet

Jag har handlat present åt tjohalia, storhandlat hem, bakat bullar, ätit middag hos Bia, vart med bilen till svågern (tack!), gjort morotskaka och städat stora delar av köket... Typ tagit fönster, torkat av vintrin - och hörnskåpet... Ja, sånt som kanske inte görs så ofta. Hehe... Känner mig mycket nöjd med dagen, om än det är mitt i natten nu och ska man vara petig, nästa dag.
Min tanke med årets vårstädning är att torka sådant som jag sällan torkar, sådant som glöms bort. Så imorgon, eller senare idag, tänker jag ta nåt mer som sällan tas. Vad det blir vet jag inte än och om det verkligen blir så, det återstår att se. Nu är jag då mestadels trött och slut, men glad över att jag orkade så pass ändå. Många pauser har det blivit, lite tv-tittande och lite surfande på ansiktsboken.

Hade tänkt att försöka vara vaken lite till, men tror jag ska ta mig nåt att äta och sedan studsa (det är så det känns nu för tiden) till sängs. Förhoppningsvis kan jag sova så pass att jag klarar morgondagen, eller dagens nattpass. Det som är mest härligt är att jag bara har en sak till att baka inför tjohalias födelsedag, resten fixar syrran. Super! Där försvann lite av pressen och stressen att hinna så mycket som möjligt. Nu kan jag fokusera på lite städning, promenader med jycken och jobbet.

Med det här säger jag god natt!

måndag 29 april 2013

En måndag i slutet av april

Planeringen idag ser ut som följande: städa och bak, handla presenter åt tjohalia till hon fyller år. Om jag kommer lyckas med det? Det återstår att se! Handla kommer jag definitivt att göra för det är ett måste om jag ska hinna innan hennes födelsedag. Städa får vi se och bakningen måste jag också hinna för det kommer inte finnas tid till det annars. Jobbar natt från imorgon och tre nätter, vakar av på fredag. Då hämtar jag hem tjohalia och sen är det kalasande på söndag... Sådana här dagar önskar jag att min energi hade varit på topp och orken mer än någonsin. Men det är väl "bara" å bita ihop. Tänker göra vanliga kanelbullar, morotskaka och sommarkaka. Sen får resten bli köpt eller nåt för jag orkar nog inte mer än så.
Igår klarade jag att städa bilen invändigt, vattna blommorna, städa i terrariet och där tog orken slut. Det blev ju då nåt i alla fall och är bättre än ingenting. Idag regnar det ju så då är innejobb att föredra.
Nä. Hopp i nå kläder, kolla över vad som behövs handla och ta tag i den biten. Då har jag gjort en del som förmodligen är den viktigaste.

Tjingeling!

söndag 28 april 2013

Du vet aldrig när det tar slut

Så mycket jag vill göra och så många "måsten" och "borden"... och kroppen i strejk. Så jävla typiskt! Har ju berättat många gånger om min fibromyalgi, men tror inte att det är så många som förstår vad det eg. innebär.

Igår gjorde jag detta: klev upp, tog mig en thékopp och satt med datorn. Lillan såg tv. Hjälpte hon så att hon fick lite frunch, for och handlade. Inte mycket utan knappt en ica-kasse full.
Kom hem och gjorde mig klar, typ lite mascara på fransarna och lite färg på ögonbrynen med hjälp av kajal. Borstade håret, klädde på mig och sprayade lite parfym. Borstade tjohalias hår och sen for vi till Boden för att fira syrran och hennes son.
Redan då jag satt i bilen kände jag att förmodligen kommer jag att få ångra denna dag... Väl framme hos syrran hjälpte jag till att lägga fika på två fat och sen gjorde jag inte annat än att surra lite, fika,dricka kaffe. Och så bar det iväg därifrån. Stannade till hos Niclas syrra, surrade lite. När vi var på väg hem igen så var jag många gånger på väg att somna. Då var jag trött och slut. Av vad? I friska människors ögon så hade jag ju inte gjort nåt eg. Inget märkvärdigt i alla fall.
Väl hemma så gjorde jag middag i form av varma mackor, inget speciellt där heller. Efter nån timma for vi till min andra syster på en liten fest. Niclas drack, jag var nykter och körde. Pratade och satt mestadels. Passade på att "skaka rumpa" lite, men inte alls i närheten mot för vad jag brukar göra!

Idag? Det tog mig över 2 timmar att komma till liv och kliva upp ur sängen. vid 12 tyckte jag att en promenad kan sitta fint. Har skjutit upp den pga stor risk för regn... Mina axlar gör så ont att jag skulle vilja plocka bort mina armar och framförallt höger. Gårdagen får jag sona för idag. Visst låter det skoj? Och jag gjorde eg. inget som skulle kunna göra mig så här knäckt. Kan säga att det krävs inte mycket och varje gång jag planerar nåt får jag stålsätta mig för det som kommer efteråt. Varje gång jag fixar och donar här hemma kniper jag ihop läpparna och tvingar mig själv att fortsätta... Nån som vill byta? Och är det nån där ute som tror jag hittar på, så frågar jag om "ni fan inte är kloka??" För VEM vill ha det så här? Vem vill tänka efter två gånger innan man gör en sådan liten sak som att tvätta håret? Fara på en fest i nyktert tillstånd? Ta ur diskmaskinen? Köra bil? Sitta still för länge? Ligga för länge? Borsta sin dotters hår?
Jag måste göra det. Kanske inte att jag tänker efter alla gånger, men gör jag flera av dessa små saker, sådant som "normala" och "friska" inte tänker på, då får jag lida för det. Så är det nu. Har hur mycket som helst jag vill göra (notera "vill"), men kroppen strejkar. Städa bilen, städa huset (storstäda!), baka, laga mat, långpromenad med hunden.... Allt det här kunde jag göra på en dag förut. Nu tar det flera dagar ...

Så. Jag tänker göra en sak i taget, ta många pauser och så får vi hoppas att jag hunnit en del idag innan det är dax att sussa. Ta vara på dagen och gör det du kan! Du vet aldrig när det inte längre går som du vill...
Puss å kram på er!

fredag 26 april 2013

Ett sånt där inlägg som saknar betydelse och skrivs bara för att

Har inte skrivit på ett tag då jag har känt ett icket existerande behov och min energi, mina tankar och livet i sig har väl gjort mig en del upptagen. Så att säga. Det är vår. Ärligt talat vet jag inte om man behöver säga så mycket mer då alla vet vilket jobb som krävs hemmavid denna tid på året. Suck! Tyvärr, så är endast tankarna vid liv och resterande, det vill säga, det aktiva "görandet" inte så mycket vid liv. Har inte ett gjort ett skvatt än!
Nästa måndag, om dryga veckan, blir min flicka hela 9 år. Så min tanke har varit att dessa dagar då jag är ledig, passa på att städa ordentligt, baka och fixa presenter. Haha... Jojo. Så gick det med det! Har istället vart på stan två dagar och fikat med vänner. Och så har jag haft besök. På det här så är jag nog inne i ett litet skov för jag är såååå trött!! Känns som att jag ska somna när jag sitter, står, går, pratar, äter. Det är så typiskt då det är som mest att göra, fixa och dona med...

Här händer det inte så mycket. Niclas har vart å jobbat en hel del och ska tydligen iväg igen. Barnen knogar på med skolan de veckor som nu är kvar. Jycken. Ja, han skuttar, springer, sover och äter så där som bara han kan. Sötisen min! Jag? Ja som sagt inte många knop här inte. Det går över förväntan att jobba nattpass och det enda som händer är att min hjärna ter sig något mer segt och förvirrat än vanligt när jag vakat av. Magen håller sig ännu i skick och fibron är inte värre i alla fall, men inte bättre heller. Så länge det inte är värre är det ju guld värt. 

Nä. Lite middag på det här då vad det nu ska bli... Är inte ett dugg sugen på nåt alls. Ingen som helst aptit och äter gör jag mest för att det sägs att man måste. Åh vad jag önskar att vi vann den där storvinsten på lotto som gick här för några dagar sen. Då hade vi kunnat skaffa oss en liten privat kock. Och äta ute. Härligt värre!



söndag 14 april 2013

Ni vet det här med hockeyn? Typ slutspelet?

Hockey, eller sport överhuvudtaget ligger mig inte varmt om hjärtat. Längre. En gång i tiden hängde jag med lite lätt vad gäller elitserien i hockey. Jag hängde med för jag hade inget val, om hur det gick för vårat lokala hockeylag och i övrigt såg jag när landslaget i handboll spelade och visste vilka dåvarande stjärnorna var både i vinter och sommar OS. Lite koll hade jag. Till och med framgångsrika travhästar hade jag koll på. Men framförallt tyckte jag om att se hockey och handboll. Idag? På många år, kan nog säga 12-13 år, har jag inte hängt med alls och inte brytt mig heller om nåt allt.

Nu är det då slutspelen i hockey. SM 2013 och två norrlandslag är i final. Här, i orten mitt emellan, är kommunen delad i två läger: ett som hejar på SAIK och ett som hejar på LHF. Konstigt det dära för när jag växte upp, då var det bara LHF som man pratade om.... nu handlar det här ju om typ 15-20 år sedan och mycket har väl förändrats antar jag!
Idag är det andra matchen av 7 och det är hemmaplan för LHF. Än en gång är tv:n igång här hemma, på hockey. Dessutom är jag själv för tillfället, slog över på kanal 5 och har sett sedan innan nedsläppet. Konstigt  för jag bryr mig ju inte...  Just nu står det 1-0 till LHF och för första gången på länge, på många år, känner jag att någonstans inom mig så hejjar jag på LHF. Har alltid gjort det och kommer nog sannerligen alltid att göra det. Även om jag nu hela tiden sagt att det inte spelar nån roll vilket lag som vinner för det är ändå Pite södra mot Pite norra! ;-D
Men när spelarna i LHF äntrade planen kunde jag inte låta bli att avfyra ett stort leende för mig själv här hemma och tänkta att "fan va skoj om de kammar hem det!"

Så. Hejja Luleå!!!







lördag 13 april 2013

Att se sin älskade finnas kvar, men ändå tyna bort...

Jag talar om demens. Den värsta sorten: alzheimer. Tänk att du har levt hela ditt liv tillsammans med en person som har förgyllt din vardag. En person som du älskar så mycket att det gör ont i hjärtat. Ni har barn, barnbarn, varit ute och rest, träffat både den ena och den andra. Delat tankar vid köksbordet, följt era drömmar och jobbat hårt för det liv ni haft och har.
En dag har din livspartner tappat bort bilnycklarna. Du letar överallt men hittar dem inte. Till slut visar det sig att du hittar dem i skafferiet, under brödet. Eller i kylen, i syltburken. Varför dem ligger där har du ingen aning om, men förmodligen är det någon som vart väldigt trött... Ena dagen händer inget särskilt, men nästa dag säger hen samma sak två gånger efter varandra. Andra gången precis som att det vore den första. Det här händer alltmer ofta och du tänker att din älskade förmodligen är trött och slut, inget allvarligt. Titt som tätt "försvinner" saker och hittas på platser du inte trodde var möjliga. Handväskan i bestickslådan, pengar i brödburken, betalkorten stoppade bakom burkarna i badrumsskåpet. Din partner berättar alltmer om det som hände förr, kommer sällan ihåg namn, dagar, år, tid och sakta men säkert går det upp för dig att hen inte är som förut...
I värsta fall kommer aggressiviteten. Ofta smygande. Hen brusar upp, ifrågasätter vad du gör, slår mot dig och hittar på historier (som de själva tror är sanna) och till slut finns inte den person du levt ditt liv med kvar.

Fysiskt finns personen du älskar, men denna sjukdom gör att de tynar bort. Ibland med något vi kallar för "galopperande demens", vilket innebär att det går fort. Ett par, tre år så har personen alla tecken på en demens. Eller så går det sakta och under många år. Oavsett så förändras ens liv radikalt och inget blir som det en gång var. Tänk vilken saknad det blir? Att se sin älskade i fysisk person och ändå veta att den du levt med finns inte kvar... Ett grymt öde.
Det här är något jag ofta ser på mitt jobb. Jag ser hur anhöriga är förtvivlade och söker svar, diagnos och behandling. Diagnos är relativt lätt att ställa. Behandling? Det finns, men som det ser ut så finns det inget som "tar bort" demensen. Det man ska komma ihåg dock är att skilja på att vara lite glömsk och att ha en demenssjukdom. Närminnet kan vara "si så där" för många av oss och behöver absolut inte betyda att man är på väg att bli dement! Däremot tycker jag det är otroligt viktigt att försöka ta tag i det så snart som möjligt. Både för den som drabbas och anhöriga. Detta för att senare kunna få den hjälp man är berättigad till och veta att den som drabbas får det bra.
För anhöriga är det här oerhört jobbigt att vara med om. Ofta får jag höra att "så här var hen inte förr", "så här har hen aldrig sagt/gjort" ... När den som drabbas blir extra förvirrad, aggressiv eller på annat sätt väldigt förändrad i sitt beteende, bör man söka vårdhjälp. Många gånger kan det vara någon form av infektion som gjort allt värre och när man behandlat den, blir de flesta något bättre. Helt bra blir ingen... En infektion kan även vara "startskottet" på en begynnande demens. De blir bättre efter behandling, men en liten del av förvirring och glömska finns kvar. Låter kanske lite konstigt att en vanligt urinvägsinfektion kan göra något sådant här, men kroppen blir skör då vi åldras. Vad som eg. händer i kroppen är svårt att veta och även om vetenskapen gått långt, finns det mycket som är outforskat.
Nu inte sagt att alla infektioner gör så här, utan jag menar att det kan vara så. Sedan behöver det eg. inte vara/finnas ett "startskott", utan det bara händer oavsett...

Det finns mycket man kan göra för att stödja och hjälpa. Att bara finnas där som medmänniska, hjälpa nära och kära. Försöka att inte vara rädd, fastän din farmor undrar vem du är...För din egen skull och för de drabbades skull, var kvar och visa att du stannar vid deras sida. Om du inte har styrkan att vara nära den som har en demenssjukdom, var då nära de anhöriga som även de är drabbade.
Här kommer lite länkar för den som är intresserad av att veta mer och kanske skänka en slant:

http://www.minnesfonden.com/

http://www.alzheimerforeningen.se/index.php

http://www.hjarnfonden.se/varabarn

http://www.alzheimerfonden.se/web/Vanligaste_diagnoserna.aspx

Ta hand om varandra! Och framförallt. Ta vara på tiden ni har för ni vet ärligt talat inte hur länge ni har och vad ni får... Kram på er! <3


fredag 12 april 2013

Är både glad, ledsen och fundersam...

Dubbelveckan fortsätter... Niclas kom hem i morse och det var så mysigt att få sig en lång, varm kram av han. Det gick några timmar och så ringde det åt han. Nu åker han bort på jobb på måndag och är borta i 11 dagar *suck* Och så jobbar han imorgon kväll. Med andra ord blir det inte mycket tid tillsammans då jag jobbar natt på söndag. Vet ärligt talat inte om jag ska skratta eller gråta så jag gör nog både och. Det är jätteroligt att han äntligen får jobba "lite", men inte det minsta skoj att han inte blir hemma nåt.
På det här, bara för att spä på lite, så blir jag ensam med barnen nästa helg. Gissa vad? Jag jobbar natt fredag, lördag, söndag och måndag. Hehe... Så efter jobbet ska jag ta hand om barnen, fixa mat, städa, tvätta (säkerligen) och så allt annat som hör till. Spännande. Har pratat med pojkarna om att de måste nog hjälpa till lite här hemma och de kommer ställa upp så gott de kan. Kan man ha finare bonuspojkar? Tror inte det!
Även om de ställer upp funderar jag givetvis på hur det här ska gå. Jag behöver mina timmar med sömn för att orka vara vaken hela natten... Nåja. Har jag fixat hittills med jobb, hem och hushåll, barn, hund och allt runtomkring så fixar jag nog nästa helg också. Eller hur? Så istället för att gräma mig, tänker jag ta och njuta av denna helg innan det är dax att "ta tjuren vid hornen" och göra nytta!

Så jag tycker ni också ska göra det. Njuta av helgen alltså.
Tjingeling

En dubbelvecka

Så har det blivit fredag igen och jag tycker det nyss var det... Det var nåt med typ "äldre" och "tid som går fort"..? Nåja. Det var nog inget! ;-)
Dagen bjuder på både roligt och trist. Superhärligt att Niclas äntligen kommer hem igen och jag får mig en lång och mysig kram. Trist att barnen far och Felicia redan nu på morgonen...
Veckan har varit bra, fast Niclas inte varit hemma. (Har längtat och saknat!) Pojkarna har skött sig exemplariskt och Felicia har liknat en duracellkanin på extra energi. Som det ska vara!
För min egen del har jag njutit av vädret och gått långpromenader med jycken. Vårstädningen är inte gjord... hehe.. Tycker den var som lite onödig eller nåt. Sömn har det blivit en del av, skratt, surr och kaffe har det också blivit en del av. Kaffe är inte bra. Gott men inte bra. Det ger mig numer ett illamående, ett rätt kraftigt sådant och dålig mage. Eller sämre mage då.

Med andra ord: en dubbelvecka. Än har jag dagen i dag, imorgon och söndag kvar... Går på mitt nattpass söndag kl 21.00. Ska fortsätta njuta av min ledighet. Ta dagen som den kommer och bara vara. God idé va?

Tjingeling!

onsdag 10 april 2013

Men var är jämställdheten när den behövs?? Jag sitter här och känner skamkänslor... Fy f'n!

Snubblar över ett inlägg som en pappa har skrivit. Där berättar han om sin ex sambo och deras två mycket unga barn. Han berättar hur hon plötsligt en dag ville separera och i nästa andetag att han inte skulle få träffa sina barn. En rätt lång och gripande berättelse och som jag förstår är det bara skrapat på ytan. Innehållet förtäljer sedan hur hon har slagit deras två-åriga dotter, slagit honom, kränkt han och anmält han vid en pågående vårdnadstvist. Han berättar hur han kontaktat socialen och polisen för att få hjälp, visat kort på blåmärken på hans dotter som tillfogats under tiden hon varit hos sin mamma. Han berättar om vad hon sagt, hotat med och allt som hänt. Och ingen hjälp.
Vart är vi på väg då vi inte kan ge människor den hjälp och rättvisa som de ska ha? Som de är förtjänt av? Dessa två små barn blir misshandlade och socialen säger tydligen att det inte är nåt efter 45 minuters samtal med mamman. Är det för att han är en karl? För att han är pappan? Helt sanslöst! Och vad är det för en mor som slår sina barn, hotar sin ex sambo med diverse och förvägrar honom rätten till sina egna barn? Jag skäms. Jo, jag skäms å vi kvinnors vägnar. Visst, det är inte jag som gör så där, men just nu skäms jag över att vara av kvinnligt kön. Jag mår dåligt och tänker: var är rättvisan här? Var är jämställdheten här?

För nån dag sedan skrev jag om det här med vårdpersonalens arbetsmiljö och lön. Nu gläds jag över att jag inte jämförde män och kvinnors situationer och löner. För till saken hör: jag har manliga kollegor och vet ni vad? De får inte högre lön bara för att de är män. Men visst så for tanken genom mitt huvud då jag skrev inlägget. Om det här med att mäns yrkesval, eller där män generellt är överrepresenterade får betydligt bättre betalt för deras arbete.
Men ärligt talat, visst är det här något som är mer värt att lyfta fram då det gäller män och kvinnor, hur de behandlas. Tydligen, märktes på kommentarerna under, så är det många män som får liknande behandling. Minimal eller ingen hjälp alls från socialen, de blir inte betrodda, får inte träffa sina barn och systemet tvingar dem att söka hjälp i den privata sektorn. Och så kommer kvinnan och hittar på en historia. Dessutom får det att låta som att det är mannen, pappan hära, som har burit sig illa åt. Hon har till och med fifflat så att det ser ut som att barnen varit hos han då blåmärkena uppkommit....

Jag hoppas att det här blir så pass uppmärksammat att han och hans små barn får den hjälp de behöver. Att andra män i liknande situationer även de blir betrodda, får hjälp och att de kan känna sig rättvist behandlade. Vi kvinnor får redan tillräckligt. Vi behöver tydligen bara vara mamma för att få det vi vill ha...
Alla är vi lika värda och alla ska vi bli betrodda (om vi är ärliga förstås). Alla ska vi ha den hjälp, trygghet, förståelse och visat ansvar från berörda parter, oavsett vad vi har mellan benen. Här om någonstans är väl en mycket god början till att skapa nån form av jämställdhet mellan män och kvinnor?

Vaknar upp till ännu en strålande dag!

Jag tror det kan vara nåt galet med vädergudarna denna vecka, eller så har de helt enkelt missat att jag är långledig (som en kollega skrev på facebook). Men lite så känns det eftersom det oftast brukar vara lite sämre väder då jag inte jobbar.
Idag vaknade jag upp av att solens strålar letade sig in i sovrummet och kittlade så där skönt i ansiktet. Inte en enda dålig dag sedan i lördags då jag vakade av från nattpassen! Underbart. Tänkte ju först att den här veckan skulle bestå av vårstädning av huset, typ ett rum per dag. Gissa vad? Jag har inte städat ett dugg än. Inte så som var tänkt i alla fall. Kom på att jag hellre njuter av långa promenader, härligt sällskap i form av vänner, barnen och helt enkelt bara vara. Den dagen jag vaknar upp och känner att städningen är ett prio, då kommer det att städas, alltså vårstädas. Vardagsstädningen försvinner ju inte...

Idag? Tänker jag njuta av det härliga vädret, men först vakna upp ordentligt med en kopp thé och lite frukost. Lugn och ro är nyckelorden på morgonen denna vecka!

Tjingeling

(bild lånad från google)

Haha! Härlig bild. Det är nästan så här det känns med vårstädningen, onödig. Ta vara på dagen!

tisdag 9 april 2013

"Stöd sjuksköterskorna"... Ibland blir man mörkrädd!!

Fortsätter på samma tråd som tidigare och halkade över ett inlägg på facebook. Det är en sjuksköterska som har skrivit där hon pratar lön, utbildning, specialistutbildning och arbetsdagen med allt ansvar. Håller med och förstår allt hon skriver. Under kommer ju givetvis en drös med kommentarer och det är dem som gör mig mörkrädd...

Det kan vara på tiden att vi berättar hur vi har det och förhoppningsvis är det någon som lyssnar och förhoppningsvis kan det komma till en förändring.
Som sjuksköterska innebär det att du har läst tre år på universitet, får en examen och en legitimation. Skillnaden mellan undersköterska och sjuksköterska är just det där. Legitimationen innebär att du får handskas med läkemedel, även narkotikaklassade sådana. Den innebär att du får koppla en blodtransfusion och den innebär att du ska vara "kostnadsmedveten" och se till att det du använder i ditt arbete inte kostar ditt landsting för många pengar... Legitimationen innebär rätt mycket. Allt utom att få, så att säga "lön för mödan".

Som de flesta vet så har jag gått över på natten för att prova på... mest för att se om det blir bättre eller sämre med min värk. Men detta ger mig även insikt om hur det är och kan vara nattetid på min avdelning. Alla avdelningar ser olika ut beroende på vilken patientgrupp man har. Vår avdelning hjälper till stor del äldre patienter med varierande grundsjukdomar och varierande inläggninsorsak. Det jag vet är att det här är en rätt "tung" avdelning där största delen av de som ligger inne behöver mer eller mindre hjälp. Det kan vara hjälp med att sköta sin hygien, ta sig upp och ner i säng/rullstol, följeslagare då de ska gå, matas och så alla dessa mediciner förståss. Det kan vara de som är akut förvirrade, dementa, så svårt sjuka att de är sängliggande ett bra tag. De kan ha stomier (påse på magen), tracheostomi (så de kan andas), eller "bara" ha det så pass att de inte klarar sig hemma med allt vad det innebär. Med andra ord: väldigt varierande! Och väldigt många har fallrisk. Det vill säga att de är ostadiga på benen av någon anledning.

Vi är två sjuksköterskor på avdelningen nattetid. Visst, i vanliga fall så sover de flesta av patienterna, men det finns ett stort antal som vaknar x flera på grund av olika orsaker. Svårt att sova, behöver på toaletten, kanske väcker man dem för att ge antibiotika. De kan vara oroliga, ha ont och listan kan göras lång på orsaker till dålig eller nästintill obefintlig sömn på natten. Tänk er in i denna situation: vi märker att en patient har blivit blöt i sängen och denna behöver hjälp med allt. Så därmed måste vi båda in för att bädda rent och torrt. Under tiden är det en som har svårt att andas, tappar syret i kroppen och får panik. Samtidigt är det en tredje som kliver på en larmmatta, denna patient har stor fallrisk och vi vet att denna ska vi absolut inte lämna. Inte så lätt va? Här gäller det att vara snabb, prioritera rätt och se till att alla tre får hjälp så snabbt som möjligt. Vi är två stycken.
Dagtid är det något lättare när vi är 8 stycken personal, men väldigt ofta så blir lunchen sen (ibland inte alls), fikaraster kan bli sällsynta och det här med toabesök får man vara glad om man hinner... Kvällstid är vi 4 stycken på plats. Givetvis är det inte lika mycket som på dagen, men man ska aldrig tro att det alltid är så då vi ofta har inläggningar på kvällen. Anhöriga ringer gärna då eftersom de vet att då är "allt" klart vad gäller deras nära och kära. Ni vet ronden, provsvar, röntgensvar och vidare planering.
Helgerna är vi 4 stycken både dag och kväll. Gissa om det är stressigt och tungt dagtid? Då ska vi göra allt morgonarbete (precis som på veckodagarna), antibiotikor skall ges, prover skall tas, ronden kommer mitt i lunchen...

Det här skriver jag inte för att klaga, utan bara för att göra er som inte jobbar inom vården uppmärksamma på vad vi egentligen gör. Ingen har någonsin sagt att det är ett lätt yrke, oavsett om du jobbar som undersköterska, sjuksköterska eller läkare. Jag personligen tycker att detta arbete med att hjälpa andra är toppen! Jag känner att jag bidrar med något gott och att jag finns där för de som behöver det. Men. Jo, det kommer ett men. Lönen suger! Med tanke på det ansvar vi har borde det få synas i lönekuvertet också. I samma veva kan jag tycka att mer personal borde vara på sin plats. Varför dra ner där det behövs så väl? Rätt ofta känns det som ett omöjligt jobb att kunna ta hand om de sjuka på ett optimalt sätt. Det känns som att något glöms bort (mestadels är det inget, men känslan finns ändå) och stressen är påtaglig hela tiden. Under tiden vi jobbar får vi inte glömma bort att vara lugna, glada, trygga och alltid, alltid ge ett utmärkt bemötande. Oavsett hur tungt och stressigt det är.

Ni som inte tycker att lönen ska höjas, ni som tycker att "ni valde ju det här yrket och visste vilka förutsättningar ni har" och ni som anser att man ska vara nån "syster Nightingale", ni vet inte vad ni pratar om. Självklart visste jag hur det är att jobba som sjuksköterska. Självklart visste jag vilket ansvar det är och självklart valde jag det här yrket för att hjälpa. Men jag trodde i ärlighetens namn inte att jag/vi ska få kämpa så herrejisses mycket för att få bättre arbets- och lönevillkor. Vi tar hand om ERA nära och kära och en dag kanske DU själv blir sjuk. Jag kan lova att med fler personal och något bättre löner så kommer ni/vi alla få en mycket bättre vård. Det säger ju sig självt. Tänk att få ett avslappnat bemötande, tid och omtanke varje gång du behöver vård? Jag menar inte att lönen måste ökas till ett orimligt högt belopp, men en slant till är vi väl ändå värda?








Undrar när det ändras till det bättre..?

Det var bättre förr. Till stor del var det nog det i alla fall, men visst är det mycket som har förbättras. Arbetsmässigt vette tusan om det blivit sämre eller bättre... Tror att verktygen man använder är betydligt bättre, som inom vården där vi nu har redskap för att kunna lyfta patienterna. Eller hjälpa dem på annat sätt med hjälp av bälten, glidlakan, draglakan o.s.v. Det skonar både patienten och våra ryggar, axlar och övriga kropp. Så visst har framstegen inom olika områden förbättras. Även utbildningarna är idag kvalitétssäkrade för att passa dagens arbetsmarknad med all den efterfrågan som finns. Se bara hur man idag lär sig att använda kroppen rätt, eller hur möbler anpassats och utvecklats för att kunna ställas in för att vara ergonomiska. Allt detta för att vi ska kunna hålla i många år utan att slitas ut.
Eller hur det nu var det där... För till saken hör, att även om alla dessa redskap och verktyg utvecklats (och det är så mycket mer än vad jag tagit upp!), så stressar och sliter vi mer ändå.
Exempelvis inom vården så väljer man att dra ner på personal och öka arbetsbelastningen. Folk har inte blivit mindre sjuka, utan mer. Detta för att idag kan man göra mycket för sig själv hemmavid och inte förrän det är riktigt illa däran kommer man in på sjukhus. Inte förrän en person inte kan göra nåt själv beviljas den assistans. Inte förrän ... ja, jag kan ju hålla på länge och förklara.
Eller se till barnomsorgen. Större barngrupper, färre i personalen. Brist på lärare. Och hur gagnar det barnen/eleverna? Hur kan man tänka kvalité då man vägrar mer personal och inte klarar av att uppmuntra unga till att välja läraryrket? Tänk vilken press om du som förskolelärare är fördelad så att du ska ha koll på 7 barn? En grupp på 21 barn och 3 förskolelärare och barnen är i en härlig ålder av 2-3 år. Det kan inte vara lätt! Nu vet jag inte om jag har siffrorna rätt, men jag vet hur kommunerna tänker: de tänker spara, dra in, öka belastning...

Var är Sverige på väg? Vart är vi på väg? Är det verkligen så att det ska sparas på barn, äldre och sjuka? Så dumt... alla har vi vart barn, de flesta har barn. Alla (nästan i alla fall) blir en gång äldre om naturen så vill och en väldigt stor procent av oss behöver nån gång sjukvård... Visst är det på tiden att vi börjar tänka om och tänka rätt för att förhoppningsvis skapa en bättre framtid för våra barn, äldre och oss själva?


måndag 8 april 2013

Vid vägskälen tar vi beslut och väljer väg

Mycket har hänt de senaste månaderna som har fått mig att tänka mycket på livet som det är. Rätt upp och ner. Idag sa Niclas en sak som adderade ytterligare en sak till funderingarna och så gick det upp för mig att allt som händer har en orsak. Även om det emellanåt är en orsak jag inte tycker om. Samtidigt vet jag att vi alla har förmågan att styra vårat eget öde och vi väljer själva vilken väg vi skall gå. För ett tag sedan kom jag underfund med att välja en helt annan väg och nu erfarit konsekvenserna av den vägen. Konsekvenser jag till viss del inte alls tycker om... Det är så livet är utformat: när vi kommer till en vägskäl, då väljer vi riktning, följer den och längs vägen dyker hinder upp. Vad vi sedan gör åt dessa hinder formar konsekvenserna. Ibland kan man välja att gå runt hindret, strunta i det och slippa konsekvenserna för att istället stå neutral i valet man gjort.

Här står jag nu och tänker till på om jag verkligen gjorde rätt val. Men gjort är gjort och det enda som går att göra åt det, är att låta det vara och hoppas det en dag vänder och blir till det bättre. Hoppet är ju det sista som överger en, sägs det. I övrigt känner jag mig nöjd med livet som det är. Vi har det bra med tak över våra huvuden, mat på bordet, kläder på kroppen, en härlig familj, släkt och vänner. Det var lite så jag tänkte då jag gick ner i tid i sommar... Arbeta bort livet är inte det jag vill göra. Det finns så mycket annat att glädjas åt och allt behöver inte kosta. Materiella ting går att ersätta, men livet går inte att göra det. Så mitt val att njuta av här och nu, ta dagen som den kommer, är ett bra beslut. Får bara se till att det håller i sig för det brukar ju inte göra det. Ni vet, man tänker så mycket att man verkligen ska ta en dag i taget, leva och må bra, men så kommer den grå vardagen och gör intrång. Det blir som mycket svårare då på nåt sätt. En anledning till att inte avge nyårslöften som att ex. börja träna, sluta röka, äta nyttigt, gå ner i vikt... Tyvärr går det ofta mindre bra, löftet bryts och där står en annan med dåligt samvete som säger att man misslyckats. Och misslyckanden är inte det lättaste att acceptera. Därmed så säger jag inte att detta val är ett löfte, utan något jag ska försöka att tänka på nån gång omsänder, som en påminnelse om att jag lever bara en gång.


En strålande dag och en strålande början på veckan!

Sov inte många timmar under natten så bestämde mig för att lägga mig en stund efter att barnen farit till skolan. Det blev en lång stund, typ 4 timmar. Men det behövde jag nog. När jag vaknade så strålade solen och himlen är blå. Bara hoppas det här håller i sig under min lediga vecka!
Och så fick jag en mycket trevlig nyhet på morgonen också. Men tänker inte avslöja den då jag inte vet om jag får. Men glad blev jag! Så nu strålar jag nog ikapp med solen.
Denna dagen slutar inte här, utan idag fyller även min svåger år och kvällen bjuder på lite firande. Blir, tyvärr, bara jag och tjohalia som far då Niclas åker till Boliden för jobb resten av veckan. Tycker det är lika trist som alltid och hoppas fortfarande på att han en dag får ett fast jobb inom kommunen. Dagtid, måndag till fredag. Men det kanske är att hoppas på för mycket med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut...

Ska strax fara å hämta lilltjohalia på skolan. Bestämde att hon får vara ledig idag då hon såg ut som sju svåra år i morse. Stackarna hade knappt sovit nåt. Imorgon däremot får hon lov att vara en stund på fritte så hon får leka av sig lite energi. Och så ska jag se till att vi äter middag innan Niclas beger sig. Tror det blir nåt enkelt idag, nåt barnen tycker om då matsedeln på skolan inte utlovade speciellt omtyckt kost.

Hopp och lek nu!
Tjingeling!

söndag 7 april 2013

Jag blev sugen på att baka!

Läser lite här och där på fäjsboken om bakning av olika de slag och så blev jag så där akut sugen på kanelbullar, nybakta med kall mjölk. Mmmm!! Så jag tror jag ska ägna en del av veckan till att baka lite. Bullar, rutor av olika de slag och kanske matbröd. Fast det är klart, jag kan ju aldrig planera då dagarna alltid ser olika ut, men jag kan ju tänka att jag ska det  och sedan hoppas på att jag har en "bra" vecka :-)

I övrigt knatar det på här hemma.Gick ändå rätt ok att vända tillbaka dygnet. Jag var superseg igår men lyckades ändå att gå en liten rask promenad och snabbstäda lite här hemma. Dammsuga, skura och plocka undan. Men det var med ren enveten vilja jag klarade av det! Natten gick helt ok att sova och imorse steg jag upp vid 10. Däremot fasar jag lite för nästa gång barnen kommer då jag jobbar fre, lör, sön och måndag... Blir intressant att se om jag klarar av att sova nåt då barnen är hemma. Hehe... Den som vill får mer än gärna ta hem tjohalia hos sig på en lekstund *med bedjande ögon* :-P
Men nu ska jag inte tänka på det utan njuta av min lediga vecka! Får hoppas på soliga dagar så jag kan ta låååånga promenader med jycken. Vet ni vad? Idag då jag gick så kom jag på att jag kan ju börja om med att jogga. Så skönt det ska bli! Har inte velat jogga vintertid då det bitvis är halkigt ute.... Känner inte riktigt för att riskera benbrott...

Nä. Isäng med tjohalia och så njuta av kvällen med karl´n <3

Tjingeling!

torsdag 4 april 2013

Förvirrad delux!!

Det här med att jobba natt var inte så bara det inte... Hahaha! Redan nu, efter två nattpass, har jag tappat bort dagarna. Har då kommit på att det är torsdag idag, den 4.e april. Hjärnan känns som nån form av mos och tankarna är sega. Förstår att de flesta går ner rätt mycket i tid när de jobbar natt. 100% skulle aldrig gå! Det jag har att se fram emot är 8 dagars ledighet då jag vakar av lördag morgon och det gör att det här funkar rätt ok ändå. Nätterna som varit har gått bra och jag känner mig inte ett dugg stressad. Trött och mör, ja, men inte stressad och inte speciellt mycket värk heller. Får nu bara hålla tummarna att det håller i sig!
Mest spännande blir det om ca två veckor då jag ska jobba 4 nattpass på raken då vi har barnen. Att sova då kommer bli en stor utmaning. Men allt går bara man vill :-)

Med det här önskar jag er alla en mysig kväll och en god natt!

Tjingeling!

"Varg, Varg"!! Så var det dax igen...

Gluttar runt på aftonbladet lite och snubblar över en artikel om en varg som irrat sig in i Borås, stadsdelen Lugnet. På bilden ser den mest förvirrad ut, rädd och lite skrämd. Stackarn måste ju tycka det är på tok för mycket lukter, ljud och synintryck.
Och så kommer alla kommentarerna. Det råder inget tvivel om att det finns många som inte har nån kunskap överhuvudtaget. En del vet, men uttrycker saker som att: vargen hör hemma i skogen. En del tror sig veta och då kommer uttryck om att vargen äter människor och attackerar lösa hundar.
Ge er! Vad är det för fel? Människan anses vara den mest intelligenta varelsen på jorden, men ibland tvivlar jag fullständigt på det påståendet.

Vargen är ett flockdjur. De lever i det "vilda" så att säga. Detta vet dem flesta. Hur tror ni vargen beteer sig om den råkar komma in till staden och är utan sin flock? Tror ni att den tänker "nu ska jag in till stan och skrämma vettet av alla där?" Tror ni vargen tänker alls? Eller visst är det så att den kanske är ett djur som reagerar och beter sig instinktivt?
När vargen irrar omkring och hamnar där människor är bosatta så är den nog mer skrämd än nåt annat. Argumentet att "vargar ska leva i det vilda" är bra. Men finns det inte en liten aspekt ni glömt? Euhm... faktum är ju att det är vi människor som brer ut oss och snart finns det inte mycket land för vargen att vara på. Ostört. Och ska den vandra är det möjligt att den går genom samhällen och städer där vi bor. Rätt logiskt kan jag tycka. Den VILL inte vara med oss. Alls. Men ibland är den nog så illa piskad till det.
Vargar äter människor och attackerar lösa människor? Tja... Det är nu ni ska börja tänka. Ni vet det där som vi människor ofta gör, mer eller mindre. En varg som är hungrig och/eller känner sig hotad, attackerar. Svårare än så är det inte. En varg som är sjuk, har ont eller annat som påverkar den i negativ riktning kanske också attackerar. För att skydda sig, hävda sig och inte själv bli dödad. Naturens lagar är sådana. Ätar människor...njae.. Tror ärligt talat inte att vi står högt upp på deras meny, men visst, olyckor händer och det har vi alla sett. Men visst är det så att vi, de tänkande och intelligenta, kanske ska tänka efter lite? Inte vara själva med en vargflock (även om vi tror sig känna dem och tror att dem är "tama"), inte hota dem och se till att vi hjälper dem vara ifred. På orörd mark. Och så kan vi väl låta det vara så? Sen att vargen måste jaga för att äta, ja, det är ju också naturligt. Då händer det att dem byter plats för att hitta föda.
Enkel mattematik.

Så. Denna varg då som setts ströva mitt i Lugnet, Borås, vad göra åt den? Låt den vara. Så länge den inte gör något, attackerar någon eller gör ont, så kommer den hitta tillbaka till sitt revir, sitt "hem". Om den uppehåller sig lite för länge och folk känner sig hotade på nåt sätt. Söv den, far iväg med den och låt den vara. Man behöver ju inte döda i förebyggande syfte.


(bild lånad från google)

måndag 1 april 2013

Planerna gick i kras...

Vaknade i morse vid 10.tiden och kände mig ändå hyfsat piggelin och fylld av energi. Lite trött, men mer så där ni vet "trött-bara-för-att-man-nyvaknat-trött".  Såg på lite serier och väntade några timmar på att Niclas skulle vakna. For å handlade till en mycket sen frukost och middag. Planen var att en vän med barn skulle komma och grilla lite med oss. Lite myspsyigt så där. Åt frukost och då. Precis då känner jag hur huvdvärken kommer smygande. Efter en liten stund var nån form av migrän på besök och kroppen saknade ork och värkte som aldrig förr. Fan. Är så less att det går på nån minut bara. Jag hade ju planer!!
Så, ingen grillning, ingen långpromenad i det vackra vädret och istället hägrade soffan och värkpiller. Slocknde och sov bort typ 3 timmar. Oh så skoj...

Nä. Nu blir det då en sen middag och sedan lite avslappning med gullet mitt. Lär ändå inte orka göra nå många fler knop idag.

Livet på en pinne.
Tjingeling!